Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati

Foto: Printskrin kurir.rs, ilustracija

Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom “NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA”, u kome se kao objašnjenje za “dešavanje” citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.

Bjegović je, potpuno netačno, gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije naveo:

“Najveću bezbednosnu odgovornost zapravo ima KFOR. Jer ako se desi da on propusti kosovsko bezbednosne snage na sever Kosova automatski se, u određenom smislu, aktivira Rezolucija 1244 gde Srbija ima pravo da pošalje svoje bezbednosne snage, ne kaže se da li je to vojska ili policija, da na severu Kosova obezbedi sigurnost naših građana”.

Bjegovićeva izjava je netačna iz više razloga.

U tekstu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) od 10. juna 1999. godine, na koju se Bjegović poziva, nema ni slova o “automatskom aktiviranju rezolucije” i “pravu Srbije da pošalje svoje bezbednosne snage da na severu Kosova obezbede sigurnost”. Sever Kosova se, naravno, nigde izričito ne pominje.

Naime, u članu 4. Rezolucije 1244 doslovce piše: “Potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa Aneksom 2”.

U Aneksu 2 se potom navodi:

“Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja će biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije: 1) Vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom; 2) Obeležavanje/čišćenje minskih polja; 3) Održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine; 4) Održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima.

Dakle, bez ijedne reči o “severu Kosova” i “obezbeđivanju sigurnosti”.

Usvajanju Rezolucije 1244 SBUN je prethodilo sklapanje Vojno-tehničkog sporazuma između Međunarodnih bezbednosnih snaga (“KFOR”) i Vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije 9. juna 1999. godine. U takozvanom Kumanovskom sporazumu se navodi:

“Uspostavljanjem trajnog prestanka neprijateljstva, ni pod kojim uslovima, bilo koje snage SRJ i Republike Srbije neće ući, ponovo ući, niti ostati na teritoriji Kosova ili u zoni kopnene bezbednosti odnosno zoni vazdušne bezbednosti kako su opisane u tački 3, člana 1, bez prethodne izričite saglasnosti komandanta međunarodnih bezbednosnih snaga (“KFOR”).

Pogrešna tumačenja Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 nisu nikakva novost i mnogo puta do sada su, između ostalih, komandanti KFOR-a ukazivali da povratka srpskog vojnog i policijskog osoblja na Kosovo ne može biti bez izričite saglasnosti KFOR-a, odnosno NATO-a.

Netačne izjave, poput ove profesora Bjegovića nikako ne doprinose smirivanju tenzija koje su u Srbiji i na Kosovu podignute usled višemesečne krize čiji je okidač odluka Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji svih vozila na Kosovu na RKS tablice. Naprotiv, u direktnoj su suprotnosti sa mnogobrojnim, ali očigledno bezuspešnim, pozivima Beogradu i Prištini da se zastršujuća retorika dve strane ublaži.

Bjegović je, inače, ulazak srpske vojske na sever Kosova “u slučaju ratne opasnosti koju ćemo teško izbeći” najavljivao i ranije. Tako je 20. avgusta ove godine portal Srbija danas obajvio tekst pod naslovom “”SRPSKA VOJSKA ĆE UĆI NA SEVER KiM I OSLOBODITI OKUPIRANU TERITORIJU OD TERORISTA” Stručnjak otkriva šta će se desiti ako Kurti krene sa nasiljem”.

Comments

Pročitaj još