• Početna>
  • Vesti>

NATO: Kfor spreman da interveniše ako se ugrozi stabilnost

Foto Kfor

„Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu“, večeras se nakon odluke Srba sa Severa o napuštanju institucija, te podizanja novih tenzija, oglasila i misija KFOR-a na Kosovu.

Oni su pozvali sve da se pozabave neslaganjima i razgovaraju o njima u sklopu konstruktivnog dijaloga.

„Doprinesite napredak društvu! Izrazite svoje mišljenje mirno i tražite kompromise!“, poručili su iz misije KFOR-a na svojoj Fejsbuk stranici.

Neposredno pre misije KFOR-a oglasio se i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana.

Kazao je da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog o napetoj situaciji na Severu Kosova.

„I Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju. KFOR ostaje na oprezu i spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena“, poručio je ovaj zvaničnik NATO-a.

Lajčak je potom prokomentarisao objavu zamenika sekretara NATO-a, navodeći da se u potpunosti slaže sa njim.

Ujedno je kazao da je zahvalan na odličnoj koordinaciji između Evropske unije i NATO-a, te ujedno i KFOR-a.

Večeras se oglasila i italijanska ambasada u Prištini prenoseći izjavu ministra spoljnih poslova ove zemlje, koji je takođe pozvao na uzdržanost i razgovore.

„Zabrinjavajuće su rastuće tenzije između Srbije i Kosova. Zamolio sam naše ambasadore u Beogradu i Prištini da pozovu na umerenost i dijalog kako bismo postigli pravedan kompromis. Italija je posvećena stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, poručio je Antonio Tajani.

Comments

Pročitaj još