• Početna>
  • Vesti>

Na Kosovu podigli optužnicu za ratne zločine protiv Duška Arsića

RTS

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv Duška Arsića, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1999. godine.

U optužnici Osnovnom sudu u Prištini, odnosno Posebnom odeljenju, Specijalno tužilaštvo saopštava da “postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Arsić u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, od januara do juna 1999. godine, najpre učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline, zatim pljačkanju i paljenju kuća Albanaca”.

Arsić je navodno učestvovao u maltretiranju albanskih civila, a neki od njih su ranjeni i ubijeni.

“Učestvovali su i u pogubljenju žrtve, sada pokojnog B. Š., radnjama koje su sankcionisane po lokalnim zakonima, običajima i međunarodne ženevske konvencije i dodatnih protokola”, navodi se u saopštenju.

Arsić je uhapšen 8. decembra prošle godine na punktu Jarinje. Uhapšen je nakon što je došao da reši probleme oko uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine u prisustvu dvoje maloletne dece.

Sredinom decembra, odmah po hapšenju, saslušan je Artan Krasnići koji je tužio Arsića.

Arsićev branilac, advokat Jovana Filipović izjavila je da je Duško Arsić podneo tužbu zbog uzurpacije svoje imovine, te da je nakon toga uhapšen.

Comments

Pročitaj još