• Početna>
  • Vesti>

Monografija “Ključ od Kosova” Boška Suvajdžića: Kosovska legenda je živa, životvorna i uporišna tačka našeg bivstva

Foto: Radio Mitrovica sever

Promocija monografije „Ključ od Kosova“ prof. dr Boška Suvajdžića održana je večeras u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi su govorili i prof. dr Valentina Pitulić, dr. Branko Zlatković i direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Milan Mihajlović.

Monografija “Ključ od Kosova” govori o kosovskoj legendi i različitim istorijskim aspektima, kao i o društveno-političkim i mitskim temama.

Veče su prigodnim muzičkim programom otvorili najmlađi poklonici kulture Anđela Đorđević i Jovan Mišić.

Mihajlović je pozdravio prisutne i upoznao ih sa likom i delom autora Suvajdžića. On se zahvalio poštovaocima pisane reči, studentima, i ostalim građanima, koji su u velikom broju bili prisutni.

Prof. dr Valentina Pitulić je istakla da je knjiga Boška Suvajdžića višeslojna i veoma značajna za kulturu, identitet i opstanak srpskog naroda.

„Zahvalila bih kolegi Bošku Suvajčiću, koji je uvek bio sa nama, i kada smo mirovali i kada smo bili manje mirni, i onda kada je bilo najteže doći na Kosovo i Metohiju. Kada je bilo najteže, 2000-te godine, on je držao predavanja upravo o kosovskoj legendi u Kosovskoj Mitrovici. Tada smo išli i tamo gde je bilo mnogo teže otići, a to je Gračanica, gde smo imali odeljenje Filozofskog fakulteta. Boško Suvajžić je bio uvek sa nama i tražio ključ razrešenja ovog Gordijevog čvora, koji je na neki način Boško stavio između korica ove lepe plave knjige, koja je višeslojna i koja je vrlo značajna u ovom trenutku, kada vodimo bitku za opstanak naše svete zemlje“ rekla je Pitulić.

Ona dodaje da je knjiga nastala iz pera naučnog istraživača, preciznog analitičara ali i književnog stvaraoca.

„Setićemo se stiha „da je na Kosovu Sodom zapušio“ iz “Gorskog vijenca”, i sve do sadašnjeg doba, kada se vodi borba za očuvanjem vertikale srpskog naroda, mislim da se sada, u pravom trenutku pojavila knjiga, koja nosi vrlo zanimljiv naslov „Ključ od Kosova“. Autor se bavi ovom vrlo važnom temom, a pitanje iznad svih pitanja koje nam se nameće po prirodi stvari je, iz kog pera je ova knjiga nastala. Ona je nastala iz pera naučnog istraživača, jasnog i preciznog analitičara Boška Suvajdžića ali i književnog stvaraoca“ navela je Pitulić.

Prema njenim rečima, Boško Suvajdžić se po svom sagledavanju Kosovskog ključa iz ugla naučnog istraživača precizno poziva na autore koji su se bavili ovom temom, citirajući ključne stavove autora iz različitih epoha.

„Na početku knjige, prvi je stav Zorana Mišića u drugoj polivini 20. veka, koji smatra da je kosovsko „opredeljenje“ izbor „najbogubnijeg puta, koji je jedini pravi put“ dodaje Pitulić.

O knjizi je govorio i dr. Branko Zlatković za koju kaže da knjiga širokog obuhvata, sa polemičnim tokom.

„Knjiga je na momente uglavnom saglasna sa svojim prethodnicima i ima polemični tok. Pred čitaocima se nalazi knjiga širokog obuhvata, u kojoj se autor pojavljuje u ulogama književnog istoričara, teoretičara, kritičara, priređivača, esejiste i pesnika, ne ometajući zabranjene tokove od Kosovskog boja do jedinstvene duhovne tvorevine kosovske legende i njene savremene egzistencije. Suvajdžić sistematizuje i tumači poznate i manje poznate izvore, koji su domaći, hrišćanski, turski, albanski“ rekao je Zlatković.

Autor knjige prof. dr Boško Suvajdžić kaže da ideja bila pokazati da je kosovska legenda i dalje živa i životvorna, i da je uporišna tačka našeg postojanja.

„Ključ od Kosova je vrsta metafore, koja nosi sličan naziv kao knjiga Milosava Pešića „Ključ od kuće“. Ako krenemo od kraja ka početku, videćemo da je cela ta vertikala srpskog pesništva 20. veka, ne samo tematski, dodiruje sa kosovskom legendom. Meni je bilo važno da u koricama ove knjige da pokušam da pokažem ono što je nesumnjiva činjenica, a to je da je ta kosovska legenda živa i životvorna. Ona je živa, životvorna i državotvorna, i ona je uporišna tačka našeg bivstva“ rekao je Suvajdžić.

Organizatori događaja, koji je održan pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica su Kulturni centar „Dragica Žarković“ i Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“.

Comments

Pročitaj još