Osmani: Očekujemo podršku SAD i EU po pitanju tablica

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Prištini rekla da je, kako tvrdi, “manjina koja još nije promenila registarske tablice” pod uticajem stalnih pretnji “nelegalnih kriminalnih struktura”, koje, prema njenim rečima uključuju paljenje automobila i kuća. Izrazila je očekivanje da će po tom pitanju imati podršku “saveznika i u EU i u SAD”.

Kaže i da su postupci Prištine u vezi sa registarskim tablicama usmereni na vladavinu prava i jednakost pred zakonom, prenose prištinski mediji.

Osmani je izjavu predsednika Srpske liste Gorana Rakića da će Srbi, ako dođe do oduzimanja njihove imovine pružiti miran, demokratski otpor okarakterisala kao “pretnju Srbije protivpravnim merama”.

Rok koje su postavile vlasti u Prištini za zamenu registarskih tablica ističe 31. oktobra.

SAD i EU zatražile su odlaganje tog roka za 10 meseci, ali je Priština to odbila.

Fon der Lajen je ranije danas na konferenciji za novinare sa Osmani izrazila uverenje da će pitanje registarskih tablica biti rešeno bez krize.

Ursula fon der Lajen je posetu Zapadnom Balkanu započela juče u Severnoj Makedoniji, a posle Pristine sutra dolazi u Beograd.

Comments

Pročitaj još