• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Petković obišao Pasjane, zabranjene posete Gornjem Kuscu i Leposaviću

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković boravi danas u Pasjanu, gde je u crkvi Preobraženja Gospodnjeg prisustvovao liturgiji povodom praznika novomučenice Sv. Bosiljke, koju je služio episkop Raško – prizrenski Teodosije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je u svom obraćanju rekao da mu je poseta Kosovu i Metohiji iz Prištine najpre u potpunosti odobrena, ali da je naknadno primio obaveštenje o zabrani kako je kazao 80% agende posete. Prema saopštenim informacijama, odlukom vlasti u Prištini, Petkoviću je naknadno zabranjeno da na Trgu „Srbija“, u selu Gornje Kusce, prisustvuje sečenju slavskog kolača, povodom seoske Slave Sveta Bosiljka, kao i obeležavanju Svete Petke u Leposaviću.

“Meni je juče oko 16 časova u potpunosti odobrena poseta onako kako sam je najavio. Međutim, negde oko ponoći stigao mi je novi mejl gde je skoro 80 odsto programa moje posete zabranjeno. Dakle, ja sam nakon ovog mesta trebao da posetim naš narod na trgu u Gornjem Kuscu, gde je trebalo svi zajedno da prisustvujemo rezanju slavskog kolača, a sutra je trebalo da budem prisutan u Leposaviću takođe na rezanju slavskog kolača i proslavi Svete Petke” navodi Petković.

“Vi sada vidite dokle ide Aljbin Kurti. On sada udara i na slavske sveće i slavske kolače. Ne samo da zabranjuje odlazak u manastire na prostoru KiM nego sada zabranjuje prisustvo svakom verskom obredu.
Neka se prvo dogovore u Prištini kakav mi mejl šalju, da li mi prvi mejl šalje Kurti ili drugi Bisljimi jer očigledno je da su oni uvek nervozni kada ja treba da dođem na prostor KiM i očigledno da ne spavaju jer mi uvek nekako oko ponoći šalju mejlove u gluvo doba kada sav normalan i pošten svet odmara. Tako da nažalost, ja ću ovde morati da prekinem svoju posetu i da se vratim za Beograd” izjavio je Petković.

On je istakao da mu je uprkos ovakvom razvoju događaja, drago jer je bio sa svojim narodom u Pasjanu.

On je prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu u porti crkve zajedno sa brojnim meštanima Kosovskog Pomoravlja.

U saopštenju stoji da je Petković, braćajući se okupljenima, istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je danas ovde sa Srbima u Pasjanu.

“Iako su mi u više navrata zabranjivali dolazak, pogotvu ovde u Kosovsko Pomoravlje, danas sam ovde zajedno sa vama, punog srca i to baš na praznik Svete novomučenice Bosiljke. Kroz teška vremena kroz koja smo prolazili još od vremena Turaka i pre toga, mi smo uspeli da ostanemo i opstanemo kao narod zato što smo imali ono što je imala Sveta novomučenica Bosiljka, a to je veru, strpljenje i veliku hrabrost. To je njena žrtva pred Bogom, kao što je i danas vaš opstanak i ostanak ovde velika žrtva. Radujem se što ovde u velikom broju vidim naš narod, posebno našu dečicu jer naša deca su budućnost, da ovde srpski narod ostane i vekovima koji su ispred nas” poručio je Petković.

On je podvukao da će država Srbija nastaviti da ulaže u sve srpske sredine na KiM, posebno Kosovsko Pomoravlje.

“Ulagaćemo još više uz punu podršku i ličnu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića koji se svakog dana bori za Kosovo i Metohiju, da čuvamo naše institucije, da kroz investicioni program Vlade Republike Srbije posebnu pažnju sada dodatno posvetimo i Kosovskom Pomoravlju, da još više ojačamo naše zdravstvo, školstvo, vrtiće i sve druge naše institucije koje ovde imamo. Posebno ćemo se posvetiti da izađemo u susret našim poljoprivrednicima, jer je ovo poljoprivredni kraj gde je plodna zemlja. Da svi znaju da je država Srbija uz svoj narod i da danas ulažemo više na prostor KiM nego za poslednjih 40 godina i nastavićemo i dalje da ulažemo zato što je pitanje Kosova i Metohije sam prioritet predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije” zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još