• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Francusko-nemački predlog odlična prilika za obe strane, Kosovo treba da razmotri odlaganje primene odluke o tablicama

Foto Radio Kontakt Plus

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon boravi danas u Prištini. Fon Kramon je, kako prenose prištinski mediji, na konferenciji za štampu govorila o viznoj liberalizaciji za Kosovo, registarskim tablicama, ali i o francusko-nemačkom nacrtu sporazuma Beograda i Prištine koji je ocenila kao pozitivan.

„Vidi se da postoji novi napredak, novi duh u celom procesu, vidimo da su i na jednoj i na drugoj strani, i u Prištini i u Beogradu, ljudi shvatili da je vreme i trenutak da se dođe do, ako ne konačnog sporazuma, barem do paketa koji bi bio prihvatljiv za obe strane. To je odlična prilika za obe strane da krenu ka evropskim integracijama. Neophodno je i da Kosovo, kao najproevropskija zemlja, to podrži“, kazala je Viola fon Kramon.

Prema rečima fon Kramon, Beograd i Priština bi trebalo da razmotre i „svakodnevna pitanja“, ona koja su direktno povezana sa životom građana, poput priznavanja ličnih karata i diploma.

„Mora da postoji veća volja srpske zajednice da se integriše u društvo. Volela bih da se ovo prevaziđe, svi građani Kosova žive ovde i dobijaju ličnu kartu Kosova i imaju jednaka prava. Ima još prostora za napredak. Potrebna nam je dobra praksa, lak proces za sve, da to postignemo i budemo ravnopravni građani“, kazala je Kramon, prenose prištinski mediji.

O sprovođenju odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, Viola fon Kramon kazala je da „razume frustraciju Kosova“, ali da treba razmotriti i zahtev SAD-a za odlaganje.

Govoreći o procesu liberalizacije viza za Kosovo, kazala je da se sredinom novembra očekuje glasanje Saveta Evrope, te da je to pitanje problematično, jer nije određen datum završetka procesa.

„Ovo je prvi put bilo na dnevnom redu u radnoj grupi Saveta Evrope. Jasna odluka još nije doneta, biće još jedno glasanje sredinom novembra ili početkom decembra i iza kulisa radimo na tome da vidimo pozitivnu odluku koju su građani Kosova i zaslužili. Ne možete to nikome da objasnite, kada Evropska komisija ispituje ocene, koje su pozitivne. Svi kriterijumi su ispunjeni. Veće još nije odlučilo, verujte, ja patim koliko i svako od vas ovde. Nema opravdanja za ovo što se dešava i nadam se da ćemo rezultate videti što pre“, zaključila je fon Kramon.

Comments

Pročitaj još