General Ristuća stupio na dužnost komandanta KFOR-a

Foto: Kim

Italijanski general-major Anđelo Mikele Ristuća zvanično je preuzeo dužnost od predhodnog komandanta KFOR-a i kolege po činu iz Mađarske Ferenca Kajarija. Na svečanoj ceremoniji održanoj u glavnom štabu snaga NATO-a u Prištini on je kazao da je svestan odgovornosti koju nosi ova važna funkcija.

Ristuća je nasledio mađarskog generala Ferenca Kajarija u jednogodišnjem mandatu upravljanja KFOR-om, kao 27. komandant mirovnih snaga na Kosovu. Prilikom obraćanja prisutnima, general Ristuća se najpre zahvalio svim trupama KFOR-a i zemljama koje doprinose uspehu ove misije.

“KFOR je priča o uspehu koji je rezultat posvećenosti svih onih koji su politički i na terenu doprineli stabilnosti, bezbednosti, slobodi kretanja, dobrobuti za sve zajednice koje žive na Kosovu i koji su podržavali razvoj konstruktivnog dijaloga između strana”, istakao je on.

General Ristuća je naglasio da se oseća počastvovanim što je deo tima i obećao da će biti posvećen ispunjavanju zadataka i dužnosti predviđenih UN mandatom misije KFOR-a.

“Zahvaljujem svim mojim predhodnicima, posebno general-majoru Kajariju. Obećavam da ću negovati njihovo nasleđe i iskoristiti njihova dostignuća u ostvarivanju ciljeva koje su naše vlasti postavile. Zahvaljujem se italijanskim, multinacionalnim, političkim i vojnim vlastima koje su mi poverile ovaj zadatak”, kazao je on.

Odlazeći komandant, mađarski general Ferenc Kajari je napomenuo da je KFOR kao vojna misija, često imao osobine diplomatske misije i da se prilikom susreta sa ključnim liderima, često nalazio u diplomatskim lavirintima.

“Oči i uši KFOR-a, ISR bataljon, uvek je bio na posebnom mestu za mene. Pošto i sam potičem iz obaveštajne oblasti, bio sam ponosan da vidim kao napreduju, a bili smo u stanju da donosimo pravovremene odluke zasnovane na njihovim izveštajima. Združena logistička grupa za podršku je uvek podržavala odluke komandne grupe i bila nepocenjivo sredstvo za obezbeđivanje slobode kretanja”, kazao je odlazeći komandant KFOR-a Ferenc Kajari.

Ceremonijom primopredaje dužnosti rukovodio je zapovednik Komande združenih snaga u Napulju admiral Stjuart B. Manč, a događaju su prisustvovali predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja, šefovi misija UNMIK i OEBS, Karolina Zijade i Majkl Devenport, vladika raško-prizrenski Teodosije i brojni drugi zvaničnici.

Podsetimo, KFOR je na Kosovu angažovan u junu 1999. godine u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na čelu ove misije najčešće su bili komandanti iz Italije, čak 13 puta. Prvi čovek KFOR-a je tri puta biran iz Francuske, sedam puta iz nemačke i po jednom iz Velike Britanije, Norveške, Španije i Mađarske.

Biografija novog komandanta KFOR-a

General–major Anđelo Mikele Ristuća diplomirao je na italijanskoj Vojnoj akademiji u Modeni 1987. godine.

Veći deo karijere je proveo u poljskoj artiljeriji, komandujući na više nivoa.

General-major Ristuća ima tri diplome: završio je političke nauke, strateške nauke i međunarodne diplomatske odnosw, a ima i master diplome iz međunarodnih strateških studija i strateških studija.

Dobitnik je “Srebrnog krsta” italijanskih vojnih snaga za operaciju “Prima Partika” u iračkom delu Kurdistana, medalje “Zlatni pirol” Francuske nacionalne odbrane, Slovenačke “Medalje za saradnju prvog stepena”, španskog “Vojnog krsta za zasluge”, te američkog odlikovanja “Sveta Barbara”.

Comments

Pročitaj još