Počeo popis stanovništva u Srbiji

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.

Popisivači će ići od vrata do vrata i direktno će od građana prikupljati popisne podatke. Nosiće identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović rekao je za RTS da su popisivači krenuli s radom i da na vrata građana mogu da zakucaju od 8 do 20 časova.

Prema njegovim rečima, za popis tročlane porodice potrebno od 20 do 30 minuta.  

Ukoliko niste kod kuće, popisivač stavlja obaveštenje u poštansko sanduče na kojem ostavlja svoje podatke i kontakt popisnog info-centra sa kojim zatim stupate u kontakt, a kasnije sa popisivačem ugovarate njegov dolazak, objasnio je Korović.  

Popisivači su od jutros krenuli širom Srbije i za sada sve protiče u najboljem redu.

Odgovor na sva pitanja, nedoumice i nejasnoće građani mogu dobiti besplatnim pozivom Info-centra, na broj 0800 444 005.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko pola sata.

Onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne, a direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je za RTS da je to krajnji instrument i nešto što nikako nije cilj.

Comments

Pročitaj još