• Početna>
  • Vesti>

Povodom Dana jevrejske kulture predavanje u “Akvarijusu”

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 19 časova, biće održano predavanje ,,Sefardska prezimena na jugoslovenskom tlu do holokausta, njihova etimologija i geografska distribucija“.

Predavanje će održati istoričar Miloš Damjanović, vrsni poznavalac jevrejske istorije na Balkanu, koji će posetioce upoznati sa raznovrsnim i zanimljivim prezimenima španskih Jevreja koji su do Drugog svetskog rata svakodnevno delili životni prostor sa našim precima, svojim sugrađanima srpskog roda i pripadnicima drugih naroda.
Posetioci će biti u prilici da saznaju koja su sefardska prezimena postojala u našem gradu ali i mnoge druge kuriozitete i zanimljivosti – o nobelovcu koji je imao krvne srodnike u Prištini, o svetski poznatom državniku koji je imao svoje prezimenjake u nekim gradovima naše nekadašnje jugoslovenske domovine, o predsedniku Izraela koji je delio svoje prezime sa nekadašnjim žiteljima Prištine…
Ulaz je slobodan.
Evropski dan jevrejske kulture je događaj koji se obeležava u nekoliko zemalja Evrope, tokom septembra meseca. Cilj ovog dana je organizovanje aktivnosti vezanih za jevrejsku kulturu i njihovo izlaganje javnosti, sa namerom da se time otkrije kulturno i istorijsko nasleđe jevrejskog naroda. Aktivnosti koordiniraju Evropska asocijacija za očuvanje i promociju jevrejske kulture (AEPJ), Evropski savet jevrejskih zajednica, B’nai B’rith Europe i Mreža jevrejskih četvrti u Španiji. Cilj je promocija i podizanje svesti o jevrejskoj kulturi u širem društvu u zemljama u kojima se ovaj događaj održava, u uverenju da veća svest o kulturi, tradiciji i životu različitih zajednica koje žive u istoj zemlja ili gradu pomaže ljudima da upoznaju „drugog“, i na taj način jača komunikaciju i dijalog među kulturama u zemlji.

Comments

Pročitaj još