Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

Foto: Virginia Maoy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

Prethodno, Borelj i Lajčak su razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a nakon njihovog sastanka sa Vučićem trebalo bi, kako je planirano, da usledi zajednički sastanak.

Lajčak je i juče, odvojeno razgovarao sa Vučićem i Kurtijem, u cilju priprema za današnji nastavak dijaloga, a posle tih susreta rekao da od današnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

“Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati”, rekao je Lajčak.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dve strane.

Predsednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsednik Srbije bio je jasan, poručući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Takođe, razgovarao je odvojeno isa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sa predsednikom u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Comments

Pročitaj još