• Početna>
  • Vesti>

Počela nova runda dijaloga u Briselu; Vučić: Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako ne verujem

U Briselu je u toku nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održava se posle više od godinu dana.

Domaćini susreta su visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borrelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Borelj, koji se uoči dijaloga odvojeno sastao sa Vučićem i Kurtijem, napisao je na Tviteru da očekuje da dvojica lidera budu otvoreni i fleksibilni i da dođu do zajedničkog stava.

“Nedavne tenzije na severu Kosova još jednom su pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni i da nađu zajednički jezik”, napisao je Borelj uoči susreta.

Predsednik Vučić prethodno se sastao Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

“Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem”, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu uz slike sa Boreljom.

Pre toga, Borelj i Lajčak su razgovarali sa Aljbinom Kurtijem.

Kurti i Vučić su se uoči dijaloga, 17. avgusta u Briselu odvojeno sastali sa Miroslavom Lajčakom i izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

U izjavi za medije nakon sastanaka, Kurti nije isključio mogućnost da Vlada Kosova odustane od izdavanja privremenih dokumenta za srpske državljane ako se toga odrekne i zvanični Beograd.

“Moguće je da 1. septembra nećemo izdavati dokumenta jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na graničnim prelazima sa Kosovom. Želimo odnose reciprociteta”, izjavio je Kurti.

Vučić je na svom Instagram profilu posle susreta napisao da je “u otvorenom razgovoru sa Lajčakom ponovio čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona, kao i da dijalogom dođemo do kompromisnog rešenja, bez pritisaka i ultimatuma”.

“Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili”, naveo je Vučić.

Posle susreta sa Escobarom, Vučić je rekao da će “Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira celog regiona”.

Lajčak je rekao da želi da se dogovor postigne na sastanku 18. avgusta i da se izbegne napeta situacija od 31. jula.

Escobar je rekao da SAD podržavaju dijalog uz posredovanje EU.

Comments

Pročitaj još