• Početna>
  • Vesti>

Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava: ZSO, ekonomska situacija i incidenti glavne teme

Foto: Radio Mitrovica sever

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravio je danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa ministrom za zajednice i povratak i predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.

Lajčaka su dočekali Goran Rakić i gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, gradonačelnik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

Sastanak je bio zatvoren za medije, a u toku dana, Ministarstvo za zajednice i povratak izdalo je saopštenje vezano za ovaj susret u kome se navodi da su formiranje Zajednice srpskih opština, ekonomska situacija kao i povećan broj incidenata u srpskim sredinama – bili glavne teme susreta .

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono što je dogovoreno, njenim formiranjem i realizovalo i jedino se na taj način, položaj Srba na Kosovu može poboljšati, poručili su danas ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici opština na severu Kosova, na sastanku sa Specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Ministarstva za zajdnice i povratak.

”Sva otvorena pitanja između Srba i Albanaca moraju se rešavati dijalogom u Briselu, ali i da se sve dogovoreno, sprovede onako kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine, jer jedino tako možemo da rešavamo probleme koji stoje na putu boljeg života. Jednostrani potezi bi doveli do destabilizacije situacije na terenu i moglo bi se dovesti u pitanje i sprovođenje ostalih postignutih sporazuma” istakli su predstavnici Srba.

U saopštenju se navodi da su Rakić i gradonačelnici podvukli njihovu spremnost za konstruktivno partnerstvo u, kako stoji u tekstu “trasiranju puta za bolju budućnost”.

“To isto očekujemo i od svojih komšija sa kojima trebamo da gradimo suživot” istakli su Rakić i gradonačelnici.

Kako se dodaje u saopštenju, teme razgovora bili su svi aktuelni problemi koji otežavaju život Srba na ovim prostorima. Bilo je reči o poboljšanju ekonomske situacije, učestali incidenti u povratničkim sredinama koji, prema saopštenju, moraju odmah prestati jer utiču veoma loše na proces povratka koji je, kako se primećuje, u satgnaciji.

Iako je na konferenciji za medije najavljeno da će Lajčak nakon sastanka obići trafostanicu Valač, do te posete nije došlo. Naša ekipa koja se nalazila u Valaču, gde se očekivalo da Lajčak stigne, izvestila je da se specijalni izaslanik EU za dijalog nije pojavio u očekivano vreme i da se iz protokola niko nije oglasio kako bi dao novinarima nove detalje o eventualnoj izmeni agende.

Ovim je završena zvanična poseta Lajčaka Kosovu, u okviru koje je boravio u Prištini gde se sastao sa predstavnicima kosovskih vlasti. Lajčak je sa Kosova i Metohije, krenuo put Beograda u zvaničnu posetu u okviru koje će se do kraja dana, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Sastanak sa Vučićem, najavljen je za 19h.

Comments

Pročitaj još