• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Albanija i Severna Makedonija zaslužuju početak pregovora, Srbija povećala razmenu sa EU za 30 odsto

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima iz regiona u Briselu da je Srbija danas izrazila veliku podršku otvaranju procesa pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Vreme je da Evropska unija ispuni svoja obećanja pre nego što dâ nova, rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Albanski premijer Edi Rama rekao je da se oseća dobro što je u Briselu kao Evropljanin, ali i loše jer još uvek ne mogu da budu tu kao punopravni Evropljani, nego kao gosti u podeljenoj kući.

Vučić: Srbija povećala razmenu sa EU za 30 odsto

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima iz regiona da je Srbija danas izrazila veliku podršku otvaranju procesa pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da se ponovo ništa nije desilo.

“Verujem da naši prijatelji zaslužuju da počne proces pregovora”, dodao je Vučić.

To nije, kako je ukazao, samo formalni zahtev, već nešto što je neophodno, jer su obe zemlje ispunile sve zahteve.

Što se tiče odnosa Srbije i Unije, naveo je da je u prva četiri meseca Srbija povećala trgovinsku razmenu sa EU za 30 odsto.

Vučić je rekao da je Srbija duboko zahvalna zvaničnicima EU što su podržali Srbiju na putu ka članstvu i posetili zemlje regiona.

Rama: Zamislite da Frncuska ili Italija promene ime

Albanski premijer Edi Rama izrazio je svoje žaljenje zbog situacije u Evropskoj uniji i istakao da se nada da još uvek može da joj se pomogne.

Kaže da se oseća dobro što je u Briselu kao Evropljanin, ali i loše jer još uvek ne mogu da budu tu kao punopravni Evropljani nego kao gosti u podeljenoj kući.

“Zabrinjavajuće je da čak ni pandemija i tragični rat koji se može pretvoriti u svetski nisu doveli do ujedinjenja”, naglasio je Rama.

Istakao je da podržava ideju Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice i rekao da će nastaviti svoj put ka punopravnom članstvu, ali da ceni ako bi nova politička zajednica zaživela i postala mesto okupljanja i jedna kuća.

“Nema problema ako smo na razčičitim spratovima, ali bar u dnevonoj sobi treba da budemo zajedno”, rekao je Rama.

Naveo je da je jedna od glavnih tema bila i Severna Makedonija koja još uvek čeka kao kandidat iako je čak promenila i ime.

“Zamislite da Frncuska ili Italija promene ime da bi ušle u Evropsku uniju”, rekao je Rama i istakao da i Albanija čeka već 18 godina.

Rama je rekao i da Srbija jeste zemlja u kojoj je popularnost Vladimira Putina na oko 80 odsto i u kojoj nisu svi zadovoljni Briselom, ali je naglasio i da je to zemlja koja je neočekivano tri puta glasali protiv Rusije i usaglasila se sa evropskom politikom.

“Razumem zahtev da se ide dalje, ali ne razumem insistiranje na testiranju granica jer Srbija nije u sutuaciji da tako brzo učini više i ako je pristiskamo rizikujemo suprotan efekat. Tako bi bio ugrožen evropski put Srbije i svi ljudi u regionu”, naglasio je Rama.

Kovačevski: Vreme je da EU ispuni svoja obećanja pre nego što da nova

Premijer Sevrene Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da Severna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora.

Istakao je da je Severna Makedonija otvorena zemlja prepoznata da dijalogom rešava sva otvorena pitanja.”Bugarska je odlučila da se vrati u prošlost i blokira otpočinjanje pregovora. Vreme je da EU ispuni svoja obećanja pre nego što da nova”, dodao je.

“Istorijska pitanja ne mogu biti uslov pregovora”, naglasio je premijer Severne Makedonije i zatražio uveravanja EU da Bugarska neće iznositi nove uslove.

“Ovakva uslovljavanja su neprihvatljiva za mene i za naš narod. Uvek stavljamo strateške interese zemlje na prvo mesto. Severna Makedonija, Albanija i Srbija će u međuvremenu nastaviti da evropeizuju svoja društva i šire saradnju kroz inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ koja nije i ne sme da bude zamena za članstvo u EU”, poručio je Kovačevski.

Predsednik Aleksandar Vučić sa liderima iz regiona učestvovao je na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu.

Sastanak je trajao više od tri sata, a glavna tema razgovora bili su načini za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku su, osim Vučića, prisustvovali svi lideri zapadnobalkanske šestorke.

Predsednik Vučić je odmah nakon samita EU – Zapadni Balkan imao bilateralni susret sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom.

Šefovi država i vlada EU, nakon rasprave sa liderima regiona, u drugom delu dana održavaju svoj zasebni dvodnevni samit.

U centru pažnje biće odluka o dodeli statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.

Comments

Pročitaj još