• Početna>
  • Vesti>

Petković: Poseta Svečlje i Mehaja Jarinju i Brnjaku prilog Kurtijeve politike destabilizacije regiona

Foto Kancelarija za KiM

Današnje pojavljivanje “prištinskih ministara Privremenih institucija samouprave Dželjalja Svečlje i Armenda Mehaja na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje je nedvosmisleno provokacija koja ima za cilj da iznudi reakciju Srba na severu Kosova i Metohije, i to je samo još jedan prilog Kurtijeve politike destabilizacije regiona” navodi se u reakciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Ljudi koji svakodnevno izmišljaju teze o Srbiji kao bezbednosnoj pretnji ne propuštaju priliku da aktivno rade na destabilizaciji i provociranju Srba na severu Kosova i Metohije, i zato očekujemo da međunarodni politički i bezbednosni činioci na terenu konačno stvari nazovu pravim imenom. Apsolutno je nedopustivo prisustvo tzv. vojske Kosova na severu koja je u pratnji njihovog ministra tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, ističe Petković.

Svečlja, Mehaj i njihova pratnja naoružana dugim cevima nema šta da traži ni na administrativnim prelazima niti na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom, jer Priština se, uz međunarodne garancije, na tu vrstu uzdržanosti obavezala. Više puta je i NATO jasno rekao da KBS po sporazumu iz 2013. ne može na sever KiM, dodaje Petković.

Ne čudi što Priština ne poštuje sporazume i dogovore, ali zato očekujemo da predstavnici međunarodnih bezbednosnih snaga reaguju kako bi ovakve provokacije bile sprečene i obeshrabrene.

Zahtevamo da KFOR sankcioniše opasne i neodgovorne prištinske provokacije i demonstracije sile, jer upravo ovakvi incidenti u sebi nose zapaljiv potencijal i mogu da izazovu nekontrolisane i nesagledive posledice. Beograd i predsednik Vučić se sve vreme zalažu za mir i stabilnost regiona, ali nažalost takvo zalaganje ne postoji u Prištini, zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još