• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Osnovna verska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe

Povodom sprečavanja sveštenika Srpske pravoslavne crkve da danas, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, služe Svetu liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini iz Eparhije raško-prizrenske saopšteno je da izražavaju najdublju zabrinutost i razočaranje.

“Ovim aktom se krše osnovne verske slobode i pravo pristupa imovini naše Crkve, pošto je hram Hrista Spasa u katastru registrovan kao imovina Srpske Pravoslavne Crkve i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini. Nažalost, otvorenim diskriminatornim odnosom prema SPC na Kosovu i Metohiji kosovske institucije neprestano šalju poruku da naš narod ne može da živi slobodno i da osnovna verska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe”, navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije raško-prizrenske ističu da od međunarodnih predstavnika očekuju reakciju povodom ovog incidenta i da će SPC obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije koje nadgledaju verska prava i slobode.

“Sveštenici naše Eparhije su jutros, zajedno sa grupom vernika krenuli da služe Svetu Liturgiju povodom hramovne slave Hrista Spasa u Prištini, ali ih je kordon policajaca sprečio u tome. Prvo su sveštena lica legitimisana od strane policajca koji nije želeo da govori srpski, a zatim im je zabranjeno da otključaju i uđu u crkvu. Našim sveštenicima nije dat odgovor zašto je zabranjeno da služe u hramu koji se i po kosovskom katastru nalazi u vlasništvu naše Crkve”, stoji u saopštenju.

Podsetimo, nakon što je prištinski paroh Staniša Arsić rekao da policija nije dozvolila današnju liturgiju u crkvi Hrista Spasa u Prištini, Kosovska policija saopštila je da nije bilo najavljenih aktivnosti – osim liturgije u crkvi u selu Devet Jugovića pored Prištine.

Jutrošnji događaj u Prištini osudile su i Kancelarija za KiM i Srpska lista.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još