• Početna>
  • Vesti>

Petković: Umesto pretnji Kurti da počne da primenjuje postignute sporazume

Foto: Kancelarija za KiM

Beograd neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu žrtve niti mete iracionalne politike Aljbina Kurtija koji zna samo za izazivanje incidenata i retoriku mržnje, a nikako za poštovanje sporazuma i smirivanje tenzija kroz dijalog i kompromis, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Upravo je to svrha izgovorene prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM zbog navodnog neplaćanja električne energije i nagomilanih dugova, jer takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti” navodi Petković u svom saopštenju.

Petković je poručio Kurtiju da bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela, iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut još 2013. godine, a drugi 2015. godine i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom, i dodaje da se to do dana današnjeg nije desilo.

Istovremeno, navodi Petković, nesuvislo je da Kurti optužuje Srbe na severu Kosova i Metohije zbog neplaćanja struje jer je, kako se navodi, Beograd godinama unazad uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu KiM.

“Upravo zbog nerešene situacije na terenu koja je nastala Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma, trudimo se da se kroz dijalog u Briselu izborimo za rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu, da bismo sačuvali prekopotrebni mir i stabilnost na prostoru KiM” ističe Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuje da ovakve “neodgovorne Kurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema”, nego generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Kurti počne da primenjuje sporazume, i dodaje da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu treba da utiče, na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma.

Comments

Pročitaj još