Kurti: Pripremamo se za prijavu u NATO i EU

Pokret Samoopredeljenje održava 57. sastanak glavnog saveta stranke. Na sastanku učestvuje i predsednik ove stranke, ujedno i premijer Aljbin Kurti.

Kurti je tokom govora pred članovima Saveta dodao da sada slika Kosova ima noviji sadržaj i u političkom i u ekonomskom smislu.

On je pomenuo zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, rekavši da su u toku pripreme za prijavu u NATO i EU.

„Podneli smo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Naše članstvo u SE je dodatna vrednost za ovaj savet i prilika za Kosovo da ostvari dalji napredak u oblasti pravosuđa. Vršimo pripreme za podnošenje zahteva za članstvo u Mirovnom partnerstvu u okviru NATO-a, a prijavićemo se i za članstvo u EU“, rekao je Kurti.

Premijer je rekao da je godina vlade bila prilično izazovna, pominjući pandemiju, energetsku krizu, rusku agresiju u Ukrajini i mnoga druga pitanja.

Kurti je dodao da su tokom ove godine, pored izazova, napredovali u nekoliko oblasti.

„Obeležili smo ekonomski rast, važne korake u jačanju pravosudnog sistema, borili smo se protiv kriminala i korupcije, imali smo napredne saveze i ojačali odnose sa prijateljskom državom. Kosovo je postalo svetionik demokratije u regionu“, rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o svojoj dvonedeljnoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama.

Premijer je dodao da se tokom ove posete sastao sa 7 senatora i 12 kongresmena i 7 visokih zvaničnika američke vlade.

Sastanak vodi Hidajet Hiseni – Kaljoši.

Hiseni je na početku ovog sastanka zamolio sve delegate da minutom ćutanja odaju počast juče preminućem bivšem predsedniku Albanije Bujaru Nišaniju.

(Tekst izvorno preveden sa albanskog jezika, objavio KoSSev)

Comments

Pročitaj još