• Početna>
  • Vesti>

Protest u Prištini – Skupština da glasa za povlačenje sredstava iz Trusta

U Prištini je održan protest građana i političara – uglavnom opozicionih, na kojem je zatraženo od kosovske skupštine i vlade da omoguće povlačenje sredstava iz penzionog fonda – Trusta.

Današnji protest najavljen je putem Fejsbuk grupe „Za 30% povlačenja iz Trusta“, koju čini oko 26.000 članova, javili su prištinski mediji.

„Pozivamo sve poslovne subjekte sa celog Kosova da podrže protest, jer će posle građana, preduzeća imati koristi od povlačenja sredstava iz Trusta“, navodi se u pozivu.

Protest je održan ispred zgrade kosovske vlade gde su građani uz pojedine poslanike, među kojima su bili Beklim Hadžiju iz PDK i Palj Ljekaj iz AAK, tražili da se omogući povlačenje do 30 odsto sredstava iz Trusta.

Okupljeni građani nosili su transparent sa natpisom „Hoćemo naše pare“, javlja RTK2.

Nedžat Lumnica iz Novog sindikata Kosovske energetske korporacije, rekao je na protestu da su zaposleni u KEK-u preko 90% za povlačenja sredstava iz Trusta.

Ujedno je i poslato upozorenje da će se sa protestima nastaviti ukoliko se do sledeće nedelje Skupština ne izjasni u korist podizanja novca iz Trusta.

Današnji učesnik protesta, poslanik Bekim Hadžiju, bio je taj koji je zapravo predložio izmenu Zakona o penzijskom fondu, koja bi omogućila ponovno povlačenje od 10 do 30 odsto penzione štednje.

Međutim, inicijativa za izmenu zakona ove nedelje nije prošla na Odboru za budžet. Uprkos tome, predlog je ipak prosleđen skupšttini.

Podsetimo, opozicione stranke na Kosovu zalažu se za omogućavanje novog povlačenja sredstava iz Trusta, međutim, vladajuće Samoopredeljenje insistira na tome da bi takav potez naštetio ekonomskoj situaciji i protivi se ovakvom predlogu.

Izvor KoSSev, foto Preuzeto sa RTK2

Comments

Pročitaj još