• Početna>
  • Vesti>

Mitrovički maturanti i ove godine na maturu bez automobila – „Ti biraš šta ćeš da pamtiš“

Foto: Petar Subotić

Nova generacija učenika srednje Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ iz Kosovske Mitrovice i ove godine proslaviće završetak srednjoškolskih dana akcijom „Na maturu bez automobila“ pod sloganom „Ti biraš šta ćeš da pamtiš“.

Tehnička škola u severnom delu Kosovske Mitrovice, ovu akciju sprovodi već nekoliko godina zaredom, a uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Ova škola se zapravo pridružila obrazovnim ustanovama u više od 100 opština u centralnoj Srbiji, koje akciju „Na maturu bez automobila“ organizuju od 2014. godine.

Diplomirani inženjer saobraćaja i profesor u Tehničkoj školi, Petar Subotić, kaže za KoSSev da se akcija sprovodi zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila 2014. godine u Kragujevcu, u kojoj je život izgubilo nekoliko maturanata koji su se vraćali sa proslave.

Navodi da ova akcija zapravo predstavlja najbolji način da se sačuvaju mladi životi, odnosno izbegnu nemili događaji nakon školskih matura, usled čega su se odlučili da joj se pridruže.

„Tehnička škola jedina je na severu Kosova koja učestvuje u ovoj akciji. Ključni razlog je to što želimo da promovišemo bezbednost u saobraćaju, na šta na ovaj način ukazuju škola, đaci i njihovi roditelji“, kazao je Subotić za KoSSev.

Sponzor bezbednog prevoza maturanata ove škole u Kosovskoj Mitrovici 2. juna biće „Kolašin prevoz“, koji će ih organizovano voditi na matursko veče.

Za njihov bezbedan povratak, biće zaduženo taksi udruženje.

Takođe, u susret akciji „Na maturu bez automobila“ u ponedeljak 23. maja, u 14 časova u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u severnom delu Mitrovice biće održana tribina u cilju promovisanja bezbednosti mladih u saobraćaju.

Tribinu će voditi predavači iz Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda, a motivacioni govor održaće učesnik saobraćajne nezgode, zbog koje je postao trajni invalid.

Comments

Pročitaj još