• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije o obeležavanju slave u Prizrenu: Naše prisustvo nada da će se Srbi vratiti

Foto: RTV Gračanica

Bogoslovi i sveštenstvo predvođeni Vladikom Teodosijem u Prizrenu proslavljaju Svete Ćirila i Metodija, slavu istoimene Bogoslovije, koja obeležava i sto pedeset jednu godina postojanja. Naše prisustvo svedoči da ima uslova i nade da će se Srbi vratiti i živeti na ovim prostorima, izjavio je za RTS vladika raško-prizrenski Teodosije.

Dan slovenske pismenosti i kulture tradicionalno se obeležava 24. maja u znak sećanja na solunsku braću Ćirila i Metodija, misionare kulturne i političke diplomatije i tvorce prvog slovenskog pisma, glagoljice.

Bogoslovi i sveštenstvo predvođeni Vladikom Teodosijem u Prizrenu proslavljaju Svete Ćirila i Metodija, slavu istoimene Bogoslovije, koja obeležava i sto pedeset jednu godina postojanja.

U Crkvi Svetog Đorđa u centru Prizrena služena je liturgija, a planiran je prigodan program koji pripremaju prizrenski bogoslovi. Nekoliko stotina vernika bilo je na liturgiji.

Od obnove 2011. godine prizrenska Bogoslovija iznedrila je šest generacija bogoslova. Ove godine, za manje od mesec dana treba da iznedri i sedmu generaciju.

Vladika raško-prizrenski Teodosije podseća da je Bogoslovija nastala pre 150 godina, u vreme kada su Srbi teško opstajali u ovom gradu.

“Imala je važnu ulogu tokom cele istorije, kako nekada tako i danas. Nije lako živeti u Prizrenu, nije lako svedočiti veru u vaskrslog Hrista, nije lako ispovedati istinu i pravdu Božju”, rekao je za RTS vladika Teodosije.

Kaže da Bogoslovija danas ima oko 40 učenika, a da ih je sa profesorima i radnicima preko 60 ovde, te da je to značajan broj ako se uzme u obzir da je samo desetak Srba u Prizrenu.

“Svima smo ovde jedna poruka – da se u ovom gradu može živeti, da ovde bez obzira na spoljašnje okolnosti ispovedamo šta smo bili i šta treba da budemo, da čuvamo naše svetinje, istoriju i svu žrtvu koju su naši preci podneli za opstanak i za život na našim najsvetijim prostorima”, ističe vladika.

Kaže da je današnju liturgiju služio je vladika Kirilo, episkop za Centralnu i Južnu Ameriku SPC, kao i da su prisustvovali direktor kancelarije za KiM Petar Petković, sveštenici iz više eparhija, profesori sa Bogoslovije Svetog Jovana Zlatoustog u Kragujevcu, kao i mnogo dece i prijatelja sa KiM.

“Naše prisustvo ovde i život i deca u Bogosloviji svedoče da ima uslova i nade da će se naši Srbi vratiti i živeti na ovim prostorima. Kada i kako, mi to u ovom trenutku ne možemo da damo odgovor, ali naša nada je u vaskrslog Gospoda. Silu vaskrsenja i mi primamo ovde i tom silom delamo, živimo”, poručuje vladika raško-prizrenski Teodosije.

Comments

Pročitaj još