• Početna>
  • Vesti>

PKC “Akvarijus” turističkim obilaskom i predavanjem o lekarima jevrejskog porekla obeležio “Noć muzeja”

Foto: Radio Mitrovica sever

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležio je “Noć muzeja” turističkom obilaskom i predavanjem o lekarima jevrejskog porekla dr Nehemija Šenfajna i dr Josifa Bivasa, koji su živeli i radili u Kosovskoj Mitrovici.

Organizovan je obilazak određenih lokacija i građevina u gradu, u kojima su dr Nehemije Šenfajn i dr Josif Bivas proveli svoje živote i bili radno angažovani.

Posetioci su najpre obišli atraktivnu lokaciju u centru grada na šetalištu, kuću Lazara Žarkovića a tadašnju gradsku ambulantu, u kojoj je profesionalnu dužnost između dva rata obavljao Nehemije Šenfajn.

Istoričar Miloš Damjanović je okupljene upoznao sa Šenfajnovom biografijom, za kojeg kaže da je bio poštovan i cenjen od strane svih sugrađana i da je važio za visokog ugleda.

“Bio je čovek iskristalisanog profila i najzavidnijih manira. Čovek koji je bio ikona grada, od izuzetne važnosti u pružanju lekarskih usluga i medicinskih tretmana” naveo je Damjanović.

Nakon obilaska kuće, usledila je poseta Kliničkom centru, u kojem se nalazi najstarija zgrada ovog kompleksa, koja, kako kaže Damjanović, datira iz tridesetih godina prošlog veka.

“U pitanju je tadašnja zgrada državne bolnice, koja je bila glavni medicinski centar za sam grad ali i njegovu okolinu, koja je gravitirala ka Kosovskoj Mitrovici, kao administrativnom centru. Ona takođe predstavlja i jedno od radnih mesta Šenfajna, gde je on obavljao svoju profesionalnu delatnost” rekao je Damjanović.

Nakon biografske priče o jednoj veoma interesantnoj i zanimljivoj ličnosti, sadržajnog i bogatog života, usledio je obilazak poslednje lokacije, porodične kuće Bivas. Damjanović ističe da ona predstavlja građevinu koja je u privatnom vlasništvu, za razliku od prethodna dva objekta.

“Veoma lepa i impozantna građevina, u kojoj je živela jevrejska porodica Bivas. Građevina je u svim estetskim formama, i u drugim smislu, i tih godina ali i sada, vredna divljenja i pažnje, iako se nalazi u izuzetno lošem stanju. Kao i život njegovog kolege Šenfajna, i život Josifa Bivasa je bio pun izazova, turbulencije i uzbuđenja. Bivas je osoba koja je obeležila zdravstvene prilike u našem gradu, ali u periodu koji se produžio nakon dr Nehemija Šenfajna, koji je svoju životnu karijeru žavršio u godinama dok je trajao Drugi svetski rat, a Josif Bivas je profesionalnu karijeru nastavio i posle Drugog svetskog rata, jer je za razliku od Šenfajna, imao sreću da dočeka kraj rata i nastavi svoj humani poziv” navodi Damjanović.

Noć muzeja se tradicionalno održava u celom svetu a od 2005. godine se obeležava i u Beogradu kao i u ostalim gradovima Srbije.

Comments

Pročitaj još