• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Sa crkve Sv. Petke u Vitini skinuta zastava SPC

Sa crkve Svete Petke u opštini Vitina, u nedelju ujutru, na Vaskrs, skinuta je zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Zastavu je na zvonaru crkve postavio sveštenik u subotu popodne, ali je ona nestala sutradan, što je primećeno nakon vaskršnje liturgije i slučaj je prijavljen policiji.

U svom saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da se sličan incident dogodio i na Božić, ali je sveštenik tada primetio počinioce i sprečio ih u delu. Maja prošle godine, ova crkva je i kamenovana.

Očigledna je namera da se ovim činom oskrnavi hram SPC i to baš na najveći pravoslavni praznik.

Verska tolerancija osnov je svakog mirnog suživota, ali povećan broj napada na objekte SPC pokazatelj je očigledne netrpeljivosti prema svemu srpskom na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovo skrnavljenje svetinje u Vitini i zahteva da počionioci budu sankcionisani. Upozoravamo da se od početka godine značajno povećao broj napada na objekte SPC što dodatno govori o njihovoj ugroženosti” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još