Brisel, danas i sutra sastanci radnih grupa za tablice

U Briselu će 20. i 21. aprila biti održana nova runda sastanaka radnih grupa Beograda i Prištine za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, dok će se sastanak glavnih pregovarača, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, održati u četvrtak.

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rešenja na dvema stranama.

“Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak”, naglasio je juče Stano.

Istakao je da će “svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevati političku fleksibilnost i kompromis”.

Prištinska strana tvrdi da 21. aprila ističe rok za primenu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, dok Beograd navodi da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da 21. aprila ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra u Briselu koji je deeskalirao situaciju na severu KiM, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još