Prva novinarka iz Ukrajine stigla na Kosovo

Novinarka iz Ukrajine, Lyudmila Makey, stigla je danas na Kosovo. Ona je prva novinarka koja će boraviti na Kosovu u okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“.

„Novinari u boravku na Kosovu“ je program koji su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropska federacija novinara (EFJ), a koji je finansiran i podržan od strane kancelarije kosovskog premijera, kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i unutrašnjih poslova.

Makey su na aerodromu dočekali Džemajl Redža ispred kosovskog udruženja novinara (AGK), Flutura Kusari (ECPMF), kao i predstavnici kosovskog MUP-a i Kosovske policije.

„Veoma vam se svima zahvaljujem što ste mi omogućili da dođem na Kosovo. Ovaj program mi omogućava da ostanem u profesiji novinara. Duboko sam dirnuta činjenicom da potpuno strani ljudi žele da nam pomognu. Verujem da je naša saradnja i solidarnost drugih novinara važan korak ka miru“, kazala je ukrajinska novinarka. 

Ona je navela i da je od početka rata u Ukrajini ubijen 21 novinar. 

Makey će imati sedište u Prištini, a AGK će obezbediti da ona nastavi da radi sa Kosova.

Program sprovodi kosovsko udruženje novinara uz podršku dva novinarska sindikata u Ukrajini. Ovaj program nudi mesečnu platu, smeštaj, obezbeđivanje uslova rada, kurseve jezika i integraciju, kao i psiho-socijalnu pomoć po potrebi.

Izvor Radio Kontakt Plus

Foto AGK

Comments

Pročitaj još