• Početna>
  • Vesti>

Američki ambasador i EU osuđuju incidente na Severu, ali i pozivaju na uzdržavanje od spekulacija

Nakon jutrošnjeg napada na patrolu kosovske pogranične policije u opštini Zubin Potok, oglasila se Evropska unija na Kosovu, sa oštrim osudama.

„Kosovska policija je primarni pružalac bezbednosti i bilo kakva upotreba sile protiv njenih policajaca je neprihvatljiva“, navela je EU.

A ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Džef Hovenijer, je „duboko zabrinut nakon izveštaja da je na službenike koji sprovode vladavinu zakona na Kosovu pucano i da je na njih bacano kamenje u blizini Zubinog Potoka“.

„Ovi napadi su se dogodili pošto su suverene vlasti, odgovorne za održavanje mira i bezbednosti sprovodile svoje službene dužnosti“, naglasio je Hovenijer.

On je dalje poručio: „Snažno osuđujemo ovo nečuveno neopravdano nasilje“.

I Hovenijer i EU su u svojim saopštenjima pozvali na uzdržavanje od spekulacija, sa kojima se „samo dodatno pojačavaju tenzije“.

Službenici za sprovođenje zakona odgovorni su za istragu o ovoj situaciji, podsetio je Hovenijer.

„Pozivamo na oprez protiv spekulacija sa kojima se podižu tenzije i osudićemo svaki pokušaj da se spreči ovaj esencijalni posao (vršenje istrage prim.red.)“, poručio je.

U sličnoj poruci iz EU naveli su:

„Pozivamo sve da izbagavaju nepotrebne spekulacije koje mogu da dodaju dalje tenzije, imajući na umu da istragu u ovom slučaju vode relevantne institucije za sprovođenje zakona“.

I dok Kurti, Osmani i direktor Kosovske policije, Samedin Mehmeti, direktno optužuju da napadi, kako navode, „dolaze sa teritorije Srbije“, te da Srbija treba da se „distancira od nasilnih terorističkih napada“ na Kosovsku policiju, iz Beograda stiže poziv Prištini da se uzdrži od „neodgovornih spekulacija“.

„One mogu da ugroze stabilnost na terenu“, na direktne prozivke iz Prištine reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Izvor KoSSev

Comments

Pročitaj još