• Početna>
  • Vesti>

Aforističar Jovan Zafirović u “Akvarijusu”: Aforizam je stav!

Aforističar Jovan Zafirović, dobitnik Politikine Vibove nagrade za najboljeg mladog aforističara Srbije u 2021. godini,  bio je sinoć gost Privatnog kulturnog centra  „Akvarijus“.

Zafirović je odrastao u Donjem Korminjanu, u opštini Kosovska Kamenica, studira sociologiju na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, radi u kovid centru na Zvezdari u Beogradu, satiričar je “jer je to poslednji bedem odbrane slobodnog čoveka”.

Zafirović jeste slobodan jer se ne plaši. Pa prema tome ima šta i da brani. Aforizam kome je od svih satiričnih izraza najnaklonjeniji, je drzak, direktan prst uperen u carevo novo odelo. Iako mnogi aforizmi napisani na aktuelne političke i socijalne teme izazivaju smeh publike, mnogi je i rastuže. Aforizam je koncentrat i tragedije i komedije. Najkraća priča na svetu.

“Neke situacije ne mogu da prećutim, moram da iznesem svoj stav, jer šta je aforizam ako nije stav? Što se tiče aktuelnosti, aforizmi se bave aktuelnostima, ali opet, dobri aforizmi zahtevaju neku opštost. Dakle, da su vanvremenski”, objašnjava Zafirović, koji se pored aforistike, bavi i poezijom.

Autor je i zbirke rodoljubive poezije „Trn božura“.

Dosad, objavljivao je u časopisima i na društvenim mrežama. Nema objavljenu zbirku aforizama, ali će se to u narednom periodu promeniti, obzirom da je dogovoreno da PKC „Akvarijus“ u narednom periodu, poradi na tome.

O radu i stvaralaštvu mladog Zafirovića, govorili su književni kritičar Aleksandar Dunđerin i novinar Žarko Joksimović koji radi na dokumentarcu o  najmlađem i trenutno jedinom satiričaru na Kosovu i Metohiji.

Raspravljalo se i pričalo o svim kritičnim momentima našeg nacionalnog i socijalnog postojanja, o hodanju po linijama manjeg otpora koje nas deformišu kao ličnosti, o spremnosti ljudi da trpe zarad ličnog komfora, ali i o trpljenju zarad interesa duše. O razlozima za odlazak sa Kosova, i o razlozima za ostanak na Kosovu. O svemu onome što jeste glavni motiv aforistike.

O njegovom radu, o ljubavi prema književnosti i Vibovoj nagradi, Zafirović je govorio i tokom svog nedavnog gostovanja na Radiju Kosovska Mitrovica.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još