• Početna>
  • Vesti>

UN suspendovale Rusiju iz Saveta za ljudska prava, i Srbija glasala „za“

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Rezultat glasanja bio je 93 za, 24 protiv i 58 uzdržanih, preneo je CNN. Među zemljama koje su glasale “za” je i Srbija.

U nacrtu rezolucije navodi se da Generalna skupština može „suspendovati prava na članstvo u Savetu za ljudska prava člana Saveta koji čini gruba i sistematska kršenja ljudskih prava“.

U nacrtu rezolucije se dodaje da Savet ima „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa izveštajima o „grubim i sistematskim kršenjima ljudskih i međunarodnog humanitarnog prava“, koje je počinila Rusija tokom svoje invazije na Ukrajinu, preneo je CNN.

Predlog rezolucije podnet je na usvajanje uz podršku više od 65 zemalja, među kojima su sve članice EU, SAD, Kanada, Japan, Australija, kao i zemlje regiona – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama. Rusija je zajednio sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.

Izvor N1,CNN

Comments

Pročitaj još