• Početna>
  • Vesti>

Sunjog: Prvi uslov Prištini normalizacija odnosa sa Beogradom

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini, Tomas Sunjog izjavio je da je normalizacija odnosa sa Beogradom prvi korak koji u Prištini treba da preduzmu na putu ka Evropskoj uniji.

Tomas Sunjog je rekao da bi predstavnici centralnih institucija u Prištini, pre apliciranja za članstvo u EU, trebalo da se konsultuju sa državama članicama kako bi se postigao zajednički konsenzus.

“Tretman je isti, ali procesi su u različitim fazama i Kosovo je tu gde jeste jer je kasno počelo. Očekuje se da će Srbija uskladiti sve mere. Kosovo može da aplicira za članstvo u EU, a prvi korak je uspešno okončanje dijaloga za konačni sporazum sa Srbijom”, rekao je Sunjog na debati u Prištini.

Dodao je da EU želi da vidi regionalnu saradnju, i da inicijativa “Otvoreni Balkan” može da funkcioniše, ali da “Kosovo ne pomaže razvoju tog procesa”.

“Moramo da guramo ceo region napred. EU želi da vidi regionalnu saradnju, ali Kosovo ne pomaže u razvoju procesa, time što se ne kreće u ovim sporazumima za slobodno kretanje, priznavanje diploma. Istovremeno, razumem da inicijativom za ‘Otvoreni Balkan’ tri zemlje u regionu žele da ubrzaju snagu slobodnog prolaza za transport robe. ‘Otvoreni Balkan’ može da funkcioniše”, naveo je šef misije EU u Prištini.

Izvor RTS

Foto Kosova press

Comments

Pročitaj još