• Početna>
  • Vesti>

Počelo podnošenje zahteva penzionera za boravak u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2022. godinu.

Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, sa prebivalištem na teritoriji Srbije, čija je penzija do 30.978 dinara, a koji osim penzije nemaju druga lična primanja, stoji u saopštenju Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osigiranje.

Na oglas mogu da se jave i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva, preračunato po srednjem kursu NBS na dan 1. aprila 2022. godine, kada je evro imao vrednost 117,75 dinara, pod uslovom da penzija iznosi do 30.978 dinara.

Uz prijavu je potrebno podneti penzioni ček ili dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu – da lice želi rehabilitaciju, da osim penzije nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju 2020. i 2021. godine i da ovlašćuje Fond PIO da u njegovo ime može da zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju.

Korisnik može da priloži i raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduje.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Korisnici sa Kosova i Metohije prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još