• Početna>
  • Vesti>

Ambasador sa Svečljom o prevenciji incidenata uoči izbora i Kajarijem o nesmetanom odlasku birača u Srbiju

Predstojeći srpski izbori zakazani za treći april, usled odbijanja predloga Kvinte od strane Prištine, neće se održati na teritoriji Kosova. Ipak, Kosovska policija je pripremila „mere za očuvanje mira“, potvrđeno je za prištnske medije. O merama za sprečavanje incidenata uoči izbora, juče je italijanski ambasador razgovarao sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, a sa komandantom KFOR-a o nesmetanom odlasku birača u centralnu Srbiju 3. aprila.

Italijanska ambasada na Kosovu potvrdila je juče da su se istog dana sastali Antonela De Riu i Dželjalj Svečlja.

„Razgovarali su o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, bilateralnim programima i merama koje su preduzete kako bi se izbegli incidenti uoči izbora u Srbiji“, navedeno je u objavi ambasade.

Naznačili su da je ambasador pozvao sve da se uzdrže od bilo kakve akcije i retorike koji bi mogli povećati napetost.

Italijanska ambasada je ujedno potvrdila da je De Riu juče razgovarao i sa komandantom KFOR-a, Ferencom Kajarijem.

Oni su takođe pričali o predstojećim izborima, odnosno merama koje su preduzete kako bi Srbi glasali 3. aprila.

„Razgovarali su o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i merama koje su preduzete kako bi se omogućio građanima nesmetani odlazak u Srbiju, kako bi ostvarili svoje pravo da učestvuju na izborima 3. aprila“, saopšteno je iz ove ambasade.

Da se preduzimaju mere u vezi sa predstojećim izborima, juče je potvrđeno i iz Kosovske poilcije za Lajmi.net.

Ovaj medij je javio da im je iz KP rečeno da su pripremljene mere za obezbeđivaje reda, mira i slobode kretanja.

„Kosovska policija kontinuirano prati i ocenjuje dešavanja u zemlji i regionu i na osnovu profesionalnih procena relevantnih sektora planira neophodne, razumne i zakonske mere za suočavanje sa potencijalnim bezbednosnim pretnjama. Što se tiče konkretne situacije, pripremljene su mere za garantovanje javnog reda i mira, slobode kretanja i sprovođenja zakona i zakonskih odluka državnih organa Kosova“, naveli su iz Kancelarije za informisanje Kosovske policije.

Predstojeći srpski izbori zakazani za treći april, usled odbijanja predloga Kvinte od strane Prištine, neće se održavati na Kosovu.

Kosovska vlada je zahtevala da im se srpska vlada obrati zvaničnim putem sa molbom za održavanje izbora, a što je odbio predsednik Srbije, jer bi, kako je protumačio, to značilo da je Srbija priznala Kosovo.

Usled toga, srpska Republička izborna komisija odlučila je da Srbi sa Kosova glasaju u Bujanovcu, Tutinu, Raški ili Kuršumliji u zavisnosti od mesta prebivališta.

Izvor Kossev

foto serbia.com

Comments

Pročitaj još