Vrhovni sud u Prištini potvrdio kaznu Zoranu Đokiću

Vrhovni sud u Prištini odbio je zahtev branioca Zorana Đokića za zaštitu zakonitosti i potvrdio mu kaznu od 12 godina zatvora za navodno počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Nakon odluke Apelacionog suda da potvrdi prvostepenu presudu Osnovnog suda, branilac Zorana Đokića, advokat Ljubomir Pantović zatražio je od Vrhovnog suda zaštitu zakonitosti, ocenivši da je presuda zasnovana na brojnim povredama zakona.

Ljubomir Pantović je u novembru prošle godine, nakon potvrde prvostepene presude, rekao da ga iz tužilaštva nisu pozivali tokom istražnih radnji, na šta je imao pravo po zakonu.

“Oni su me za to potpuno ignorisali, a mnoge su istrage vršili iz tužilaštva, prilikom koje su saslušavali svedoke, identifikovali ih putem fotografija”, naveo je Pantović.

U saopštenju Vrhovnog suda u Prištini navodi se da je odluka doneta sredinom prošlog meseca, te da je “kao neosnovan, odbijen zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog, podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini i presude Apelacionog suda”.

Đokić je osuđen za navodne ratne zločine počinjene u martu 1999. godine u naselju Kristal u Peći.

U optužnici je navedeno “da je bio pripadnik srpskih kriminalnih, vojnih i paravojnih grupa koje su nasilno ulazile u albanske domove i nakon maltretiranja, pljačke i primoravanja stanovnika da napuste svoje domove, ubijale ih”.

Uhapšen je na prelazu Jarinje. U pritvoru je od 2. februara 2019. godine.

Njegov branilac kaže da sudije u Prištini, kada su u pitanju ovakva krivična dela, ne primenjuju zakon, već ih “vode drugi motivi, kao što su osveta i odmazda”, te ukazuje da najviši prištinski zvaničnici, stalno pričaju o navodnom genocidu i da sudije “slede taj njihov primer i ne usuđuju se da oslobode Srbina: da mu ukinu ili smanje kaznu”.

Advokat Pantović je najavio Ustavnu žalbu Ustavnom sudu u Prištini, poslednjoj instanci u pravosuđu na Kosovu i Metohiji.

Izvor i foto: RTS

Comments

Pročitaj još