• Početna>
  • Vesti>

Kurti se obratio na srpskom jeziku: Verujte kosovskoj vladi

Foto: Kim

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, zahvalio se građanima u video-poruci na srpskom jeziku na mirnim protestima koji su održani juče u severnom delu Mitrovice i Gračanici i pozvao ih da veruju kosovskoj vladi.

Za vladu koju vodim, podela vlasti je demokratski princip i ustavna obaveza”, naveo je Kurti.

Kaže da “ni na koji način ne možemo uticati na odluke Sudskog saveta Kosova”, te ponovio da je iz medija saznao da je predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, suspendovana. 

“A to ipak znači da nije otpuštena sa posla”, dodao je Kurti i naveo da se zalaže za pravo i pravdu, ali: “niti predsedavam Sudskim savetom, niti sam njegov član”.

Kurti se ujedno zahvalio građanima srpske nacionalnosti na mirnim protestima održanim u severnom delu Mitrovice i Gračanici. Oni su protestovali juče upravo zbog odluke njegove vlade da ne dozvoli održavanje srpskih izbora po dosadašnjem modelu.

“Ljudi u demokratskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju javno svoje mišljenje i stavove, ali moram reći, bilo bi verodostojno kada bi protestovali na primer za socijalnu pravdu, brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije“, istakao je Kurti.

Pozvao je Srbe da ne “potpadaju pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu”.

“Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu. Oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe, a možda i interese nekih ratnohušačkih velikih sila”, naveo je Kurti dodajući: 

“Zato vas pozivam, dragi građani da sačuvate mir i da imate više poverenja u Vladu Kosova“.

On je kazao da privredni rast, borba protiv korupcije, rast izvoza poreskih i carinskih prihoda, rast stranih direktnih investicija i kosovskog budžeta „daju nadu svima nama koji živimo ovde“. 

„Posvećeni smo unapređenju prava i blagostanja svih građana Kosova, bez obzira na etničku ili versku pripadnost. Naša vrata su svima otvorena. Hvala vam na pažnji i podršci. Vidimo se“, poručio je Kurti.

Izvor: Radio Kontakt Plus, Radio Mitrovica sever

Foto: Kim

Comments

Pročitaj još