• Početna>
  • Vesti>

Jevtić sa protesta u Gračanici poručio vlastima u Prištini da prestane institucionalno nasilje nad Srbima

Nezadovoljni odlukom vlade Aljbina Kurtija da ne dozvoli održavanje izbora po dosadašnjem modelu, kada su glasali u svojim sredinama, a OEBS sakupljao glasove, Srbi sa centralnog Kosmeta ,Kovoskog Pomoravlja,Sirinićke Župe organizovali su mirni protest u Gračanici

Protestna šetnja u Gračanici počela je iz porte Manastira Gračanica i centralnom ulicom se kretala ka Domu kulture.

Srbi su mirnom protestnom šetnjom iskazali svoje nezadovoljstvo što im se oduzima pravo glasa, ali i ukazali na nameru Prištine da im se uskrati pravo na komunikaciju sa Beogradom.

Srpsku zajednicu je dodatno je jutros pogodila i vest da je sudija Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović suspendovana odlukom Sudskog saveta Kosova, posle njenog boravka u Beogradu na sastanku predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao je na protestu potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

„Mirnim protestom i mirnom protestnom šetnjom Srbi sa KiM su poslali vrlo jasnu i glasnu koji rade u poruku da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad Srbima. Danas su svi srpski tužioci i sudije koji rade u kosovskim i srpskim institucijama nakon odluke suspenzije predsednice Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović jutros napustili svoje kancelarije i do daljnjeg njihova odluka će biti da ne dolaze na posao , dok se odluka o suspenziji ne promeni i takođe svi politički predstavnici Srba na Kosovu suspenduju svoj rad sa jasnim zahtevom , a to je da se prava srpskog naroda ovde poštuju i da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad nama . Sve ono što se u poslednje vreme dešava u negativnom smislu kada je u pitanju položaj Srba na ovim prostorima je vrlo jasna namera Prištine, da Srbi zauvek napuste svoja ognjišta. Mi ovom tišinom bez ijednog incidenta, vrlo jasno poručujemo da želimo da se borimo demokratski i da je odgovornost na svima kako oni koji čine vlast u Prištini , tako i na međunarodnu zajednicu od kojih tražimo institucionalnu zaštiti“, rekao Jevtić.

Jevtić j e poručio iz Gračanice da našim okupljanjima pokazujemo srpsko jedinstvo na KiM.

Izvor i foto RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još