• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU uvažava konstruktivan pristup Beograda, žali zbog odluke Prištine

EU žali zbog odbijanja Prištine da prihvati dogovor o učešću građana srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije na izborima za parlament i predsednika Srbije 3. aprila, saopštio je u Briselu portparol EU Peter Stano.

“Uvažavamo konstruktivan pristup Srbije u traženju rešenja i žalimo što dogovor nije postignut, nakon što je Priština odbacila konstruktivan predlog Kvinte”, rekao je Peter Stano.

Portparol EU je naglasio da je takva odluka Prištine “u suprotnosti sa obavezama koje je Kosovo preuzelo na svom evropskom putu i u suprotnosti sa principom zaštite prava građana, uključujući i prava manjinskih zajednica”.

Stano je objasnio da je EU delovala kao posrednik u kontaktima na najvišem nivou kako bi se našla praktična rešenja na osnovu analogije sa praksom glasanja na prethodnim izborima, ali da ti napori nisu uspeli.

“Očekujemo da se Srbija i Kosovo uzdrže od izjava i poteza koji bi povećali tenzije, da deluju odgovorno i angažuju se u pregovorima u okviru dijaloga uz posredstvo EU”, rekao je Stano i dodao da u ovom trenutku ne može da saopšti kada će doći do novog sastanka Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još