• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici služen parastos stradalima, povodom godišnjice martovskog pogroma

Povodom obeležavanja osamnaest godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, u Kosovskoj Mitrovici je služen parastos žrtvama Nato agresije.

Vence su kod spomenika u čast stradalima, položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević, načelnik Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga Vučina Janković, prisutni zvaničnici i predstavnici institucija. Predstavnici SUBNOR-a i Opštinskog veća opštine Zvećan, takođe su položili vence na spomen obeležje “Istina”.

Potom su predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i načelnik okruga Vučina Janković položili vence na mestu gde je poginuo Borivoje Spasojević u prisustvu njegovog sina i porodice, koji su takođe položili cveće, kao i na mesto pogibije Jane Tučev u prisustvu njene sestre.

Zvaničnici su nakon polaganja cveća posetili Gradski muzej, gde je otvorena izložba fotografija crkava i manastira, koje su oskrnavljene ili uništene u periodu od 1999. do 2004. godine.

Autori izložbe su Vladimir Antić, kustos i restaurator muzeja, Ivana Milutinović i Filip Karamarković.

Istoričar Jovan Aleksić je prisutnima poručio da su događaji, koji ostaju duboko urezani u istoriji pamćenja nekog kolektiviteta, zaista retki.

“Neki savremeni teoretičari tvrde da su nacije zajednice ljudi koje dele ista sećanja i osećanja na događaje, koji su im promenili živote. Upravo u takve događaje, spada i ovaj, koji danas pominjemo. Osamnaesti put obeležavamo taj strašni 17. mart. Pamtimo sirene za uzbunu, trčanje ka mostu, pucnjavu, pamtimo borbu za odbranu našeg grada, pamtimo naše ranjene i ubijene komšije, naše sunarodnike i njihovu uništenu imovinu i oskrnavljene i spaljene svetinje. Pamtimo sve ono, što bi hteli da zaboravimo, a ne bi trebali i ne bismo smeli. U savremenoj Evropi, nigde se nije dogodio tako organizovan zločin. Za svega tri dana, proterano je nekoliko hiljada Srba, više Srba je ubijeno, blizu hiljadu srpskih kuća zapaljeno, 35 crkava i manastira oskrnavljeno” rekao je Aleksić.

On dodaje da su se svi nemili događaji dešavali pred očima celog sveta.

“Dekorativni osude međunarodne zajednice i sterilni pozivi na mir i uzdržanost, nisu zaustavili vandale da naprave ono što su napravili. Tu je bio i veliki broj pripadnika međunarodnih snaga, čiji je zadatak bio čuvanje mira, ali su oni, uz retke izuzetke, nemo posmatrali. Niko od onih koji su inspirisali, organizovali i izveli ovo nasilje, nikada do danas nije kažnjen” ističe Aleksić.

Izložba će biti otvorena do kraja marta meseca, a zainteresovani izložbu mogu posetiti svakog radnog dana u Gradskom muzeju od 8 do 15 časova.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još