• Početna>
  • Vesti>

Akademija “Na zaborav nemamo pravo”: Koliko god bio težak udarac, 17. mart nas još više obavezuje da ostanemo svoj na svome

Obeležavanje 17. marta, kao dana sećanja na sve žrtve pogroma koji se dogodio 2004. godine, završeno je akademijom “Na zaborav nemamo pravo” u Gračanici, kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je tom prilikom rekao da događaji koji su se odigrali tog dana predstavljaju zločin bez kazne, da 17. mart predstavlja strašan pogrom i stradanje srpskog naroda na početku 21. veka u srcu Evrope.

” Sedamnaesti mart predstavlja sa jedne strane i našu golgotu, ali i naše vaskrsenje, ali čini mi se da je upravo i sve ostalo tako na Kosovu i golgota i vaskrsenje, 17. mart je događaj koji je u potpunosti razotkrio pravu prirodu ideologije zla prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, a koji ide mnogo dalje od maksimalističkih zahteva albanskih ekstremista, ide u pravcu potpuno etničko čistog Kosova i Metohije, očišćenog od Srba, ali ne samo Srba već i potrebe da se zatre svaki trag srpskog postojanja na KiM”, rekao je Petar Petković.

Vladika raško-prizrenski Teodosije istakako je da se na osamnaestu godišnjicu martovskog pogroma molitvama sećamo žrtava koje su postradale u izlivu nasilja tih dana, sa ciljem da se protera što više Srba sa Kosova i Metohije i da se što više svetinja uništi.

“Strašno je videti ruševine naših crkava i manastira koji su stradali od Prizrena, Đakovice, Peći, Južne Mitrovice, Podujeva Vučitrna, Prištine, Pomoravlja, a još teže je bilo utešiti sve izbeglice koji su i pored prisustva međunarodnih snaga, ostale bez svega što su imali. Oni su proterani iz svojih domova u kojima su uz velike muke, uspevali da opstanu sve vreme nakon 1999. godine. Martovski pogrom koliko god da je bio težak udarac, još više nas je obavezao da istrajemo i ostanemo svoj na svome i ne prepustimo ono što je naš narod vekovima stvarao drugima, koji su hrabri samo kada su pred njima nezaštićeni i nemoćni. Zato je naša crkva vrlo brzo donela odluku da se obnove porušene i zapaljene svetinje, mnogo je starog izgubljeno ali ono što smo obnovili, sada je još sjajnije i lepše”, istakao je vladika Teodosije.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić kaže da je 17. mart 2004 godine postao pojam srpskog identiteta, urezan u srpsko kolektivno sećanje.

“Mi na ovim prostorima i danas živimo taj datum, generacije i generacije Srba doživljavaju 17. mart kao značajnu tačku naše istorije tešku, tužnu i nesrećnu koju više niko ne može da prikrije i relativizuje. Istina je teška, ali je ona jako jednostavna, mi ćemo ovu istinu da branimo, mi ćemo istinu da svedočimo, isto onako kako svedočimo našu veru u Hristu, isto onako kako svedočimo našu veru u spasenje, isto onako kako svedočimo kosovski zavet. Odbrana istine u svetu je naša sveta dužnost i zato smo danas tu i zato danas branimo istinu”, rekla je Šubarić.

Izvor: RTV Gračanica

Foto: RTV Gračanica i Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još