• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Ukrajina nas uči da udvostručimo napore za KiM

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Stejt departmenta SAD, Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi zbog situacije u kojoj se našla Ukrajina trebalo udvostručiti napore za postizanje rešenja na KiM i stabilizaciju situacije u BiH.

“Situacija u kojoj se Ukrajina našla nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije, i zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini”, rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da će se kada jednom bude napisana istorija ovog vremena, videti da je Putinov izbor da izvrši, kako je naglasio, ničim izazvan i nepravedan napad s predumišljajem, samo još više ujedinio Zapad, a Rusiju eksponencijalno oslabio.

“Narodima ovog regiona je isuviše dobro poznato koliko je razoran ratni sukob. Ne smemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala, kako bi sprečila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja. Vaše privrede su povezane sa Evropom. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. I vaša budućnost je da budete u Evropi kao punopravne članice EU” naveo je on.

Eskobar je istakao da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se uradi – na ekonomskoj integraciji regiona, na održivim kompromisima i trajnim rešenjima za nerešene granične sporove.

“Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama ovde na Zapadnom Balkanu obezbedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u EU, u celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. Sjedinjene države žele da budu vaš partner u tim naporima. Situacija u kojoj se Ukrajina našla nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini”, istakao je Eskobar.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: Novosti.rs

Comments

Pročitaj još