• Početna>
  • Vesti>

Predstavljen Projekat za najbolju studentsku i srednjoškolsku inovaciju 2022: Država se brani i znanjem i zvanjem i dobrim vaspitanjem

Projekat za najbolju studentsku i srednjoškolsku inovaciju 2022 godine koji organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Nacionalno telo za inovacije, predstavljen je danas na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Prijavljivanje inovativnih ideja traje je do 15. marta, odnosno 5. maja, dokle je predviđeno prijavljivanje realizovanih inovacija, tj. 15. maja za kategoriju Inovativno selo. Pravo učešća imaju svi srednjoškolci i studenti.

Od prijavljivanja do finala, koje se očekuju u decembru mesecu, za učesnike takmičenja biće organizovana besplatna edukacija kroz seriju treninga. Takmičari uče kako  kreativno da reše problem, kako da definišu inovaciju, izrade poslovni model, kako da pregovaraju sa kupcima, kako da predstave inovaciju potencijalnim investitorima, kako da istraže tržište… Treninzi su besplatni i na dobrovoljnoj su osnovi. Tokom trajanja jednog ciklusa takmičenja, postoje 4 nivoa ocenjivanja. Inovacije mogu biti iz svih oblasti.

Sa samim projektom i propozicijama, ispred Nacionalnog tela za inovacije, okupljene srednjoškolce, studente i njihove profesore, upoznao je koordinator NTI prof. dr Dragan Povrenović, redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

“Nije ovo ništa teško. Mi od vas tražimo samo vaše vijuge, a onda ćemo vam mi pomoći” rekao je Povrenović i dodao da je misija ovog takmičenja promovisanje inovativnog i preduzetničkog načina razmišljanja na svim nivoima, kao i podizanje svesti na lokalu o važnosti prepoznavanja sopstvenih razvojnih mogućnosti.

Prisutni su bili u prilici da saznaju kako nastaje inovacija, šta je potrebno da ona sadrži da bi bila svrsishodna, praktična i konkurentna, a bilo je reči i o važnosti podsticanja razvoja tehničkih i tehnoloških nauka, koje nude rešenje za problem u svim oblastima društva.

Okupljene je na početku prezentacije, u ime Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pozdravilo rektor prof. dr Zdravko Vitošević koji je srednjoškolcima i studentima uputio reči ohrabrenja – da se angažuju na polju razvoja sopstvenih inovativnih potencijala i da time daju doprinos celoj svojoj državi.

“Kada nađete ideju, najvažnije je kako je pretočiti u stvarnost, u delo. I upravo zato, država Srbija sa svojim institucijama  podržava vaše ideje, podržava vaše maštanje koje iz znanja, treba da preraste u rezultat i to je jedini način da vi, kao mladi ljudi, utrte sebi put” rekao je Vitošević i dodao:

“Država se brani na mnogo načina, ali država se brani i znanjem i zvanjem i naravno, dobrim lepim vaspitanjem”.

Prisutne je pozdravio i dekan FTN-a prof. dr Nebojša Arsić koji je zahvalio realizatorima projekta na šansi da se i srednjoškolci i studenti sa našeg područja, upoznaju sa detaljima konkursa i uslovima učešća.

Prezentaciji je prisustvovao i savetnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Marinko Bajčeta.

Više detalja o istorijatu takmičenja, al ii uslovima konkurisanja možete naći na sajtu Najbolja tehnološka inovacija.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još