• Početna>
  • Vesti>

Nova runda dijaloga: Delegacija Beograda s Lajčakom u Briselu

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sastaće se od 10:30 u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Današnji sastanak počeće bilateralnim razgovorima dve delegacije sa EU posrednicima, a od rezultata tih razgovora zavisi da li će u poslepodnevnim satima doći do trilaterlanog sastanka predstavnika Beograda, Prištine i EU.

Iz EU su najavili da će na agendi sastanka biti primena već postignutih dogovora i sledeći koraci ka normalizaciji odnosa dve strane.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković kaže da će srpska strana ponovo insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, što je tema koju je prištinska strana do sada odbijala i zbog čega na prethodnom sastanku nije ni došlo do direktnih razgovora Petkovića i Bilsimija.

Petković najavljuje da će teme za delegaciju Beograda biti i nestali, pravosuđe, sloboda kretanja kako i omogućavanje glasanja Srbima na KiM na izborima 3. aprila.

Iako je još nepoznanica da li će delegacije Beograda i Prištine sutra sesti za isti sto u Briselu, iz EU poručuju da upravo od rezultata razgovora glavnih pregovarača zavisi eventualni sastanak na najvišem nivou.

U diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da bi do sastanka lidera Srbije i tzv. Kosova moglo da dođe pre izbora u Srbiji, kako bi se dogovorilo glasanje za Srbe sa KiM, ali i potvrdili rezultati radne grupe za registarske tablice.

Novi sastanak eksperata radne grupe za iznalaženje trajnog rešenja za registarske tablice planiran je za 24. februar u Briselu, a EU posrednici očekuju da bi rezultati trebalo da se predstave liderima u dogovorenom roku od šest meseci nakon formiranja Grupe krajem septembra prošle godine.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još