• Početna>
  • Vesti>

Šta slave Mitrovčani – Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih?

Sveti Trifun ili Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih, praznici su oko kojih se kod nas svakog 14. februara vodi polemika oko toga koji od ta dva treba obeležiti. I dok su mnogi pravoslavni vernici mišljenja da današnji dan treba da bude posvećen isključivo Svetom Trifunu, a sa čime se slažu i vinogradari, veliki broj ljudi, mahom mladih, proslavlja Dan zaljubljenih. Iako se oba praznuju u različitim crkvama, ipak se smatraju zaštitnicima iskrene ljubavi svih hrišćana.

Sveti Trifun – zaštitnik vinogradara i vinograda

Sveti Trifun se u pravoslavlju smatra zaštitnikom vinogradara, čuvarom useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnikom iskrene ljubavi svih hrišćana.

Prema predanju kojeg se vinogradari drže, od praznika Svetog Trifuna počinje vinogradarska sezona i menjanje vremena.

Tradicionalno, vinogradari u opštini Leposavić su i ove godine proslavili svoju slavu – Svetog Trifuna, sečom slavskog kolača i prvim orezivanjem vinove loze. Najpoznatije vinice u ovoj opštini su u vlasništvu porodica Lakićević i Jevremović.

Sveti Trifun, svečano se proslavlja i u Velikoj Hoči, mestu poznatom po velikom broju crkava i vinogradima. Liturgija se obično služi u kapeli vinice manastira Visoki Dečani koja je posvećena ovom svecu. Vinogradi Eparhije raško-prizrenske, manastira Visoki Dečani, nalaze se upravo u Velikoj Hoči.

Sveti Trifun je i slava opštine Orahovac. Tim povodom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, uputio je čestitku žiteljima ove opštine uz poruku „da će ovaj kraj u kome je vinogradarska tradicija stara osam vekova, uvek imati podršku Vlade Srbije“.

Dan zaljubljenih – dan darivanja

U istom danu kada pravoslavni vernici proslavljaju Svetog Trifuna, katolički obeležavaju Svetog Valentina, praznik koji takođe slavi ljubav. Ovaj praznik je u međuvremenu poprimio komercijalni karakter, te ga, prvenstveno na Zapadu, vide kao dan kada parovi kupuju poklone jedni drugima i na taj način iskazuju ljubav. Time se već godinama Dan zaljubljenih praktično nadrastao verski karakter.

Iako mitrovičku omladinu 14. februar asocira upravo na Dan zaljubljenih, neretki su oni koji insistiraju na tome da se drže pravoslavne tradicije, a isto uverenje dele i stariji.

„Moram biti iskrena, iako nisam zaljubljena, 14. februar meni i jeste asocijacija na Dan zaljubljenih. Istina je da danas svako očekuje neki znak pažnje, da li u vidu poklona ili izjave ljubavi, nije važno, ali da, definitivno se tome više posvećuje pažnja“, kaže jedna tridesetšestogodišnja Mitrovčanka.

Iako ove godine ne proslavlja Dan zaljubljenih, otkriva nam da će ipak iskoristiti priliku da sa drugaricama ode u provod.

„Večeras je svirka u SOHO-u, izaći ću sigurno“, kaže sagovornica KoSSeva i Radija Kontakt Plus i poručuje da parovi treba preko cele godine da iskazuju jedno drugom ljubav, a ne samo na ovaj dan.

Da 14. februar mlade uglavnom asocira na Dan zaljubljenih, a ne na Svetog Trifuna, slaže se i jedan naš mladi sugrađanin. Međutim, sa svojom devojkom neće obeležiti Dan zaljubljenih.

„Kao prvo, moja devojka i ja nikada nismo uzimali u obzir te ‘priznate dane’ za ljubav ili poštovanje žena… Odabraćemo neki drugi datum koji je nama iz nekog razloga bitan da proslavimo kao dan naše ljubavi. Generalno, ne gledamo da ti okviri, koje su postavili drugi, utiču na to da oni budu bitni za nas.“

Prema njegovom mišljenju, ljubav prema partneru treba iskazivati svakodnevno.

„Danas svakako možemo očekivati da će mnogi parovi izaći, da će to biti neka večera, neko cveće, ali mislim da to nema nikakvog smisla ukoliko je to samo jedan dan kada se pokazuje ljubav. Koliko god da je ovaj dan bitan pojedinim ljudima, mislim da je najbitnije da postoji poštovanje tokom cele godine“, kazao je.

Naišli smo na još jednu mladu sugrađanku koja ne obeležava nijedan od ova dva praznika.

„Nisam vernik, zato Svetog Trifuna ne obeležavam. Što se tiče Dana zaljubljenih, mislim da je to samo još jedan povod za slavlje, ne vidim baš neki opravdan razlog za to“, kategorična je sagovornica KoSSeva i Radija Kontakt Plus.

Anketirali smo i jednu udatu Mitrovčanku koja svake godine obeležava Dan zaljubljenih. Od svog partnera danas očekuje simboličan poklon.

„Za nas koji smo u braku, ti neki praznici su dani kada možemo da međusobno pokažemo ljubav. Ja i moj muž od kada smo u braku, ne idemo na večere, ali očekujem od njega, ne on od mene, neki poklon, sitnicu, bilo šta… Prosto nemamo vremena da se preko cele godine u potpunosti posvetimo jedno drugom, tako da je ovaj dan prilika da pokažemo malo više pažnje i ljubavi…“

Za razliku od mlađih anketiranih, oni stariji okrenuti su tradiciji.

„U moje vreme se nije taj Valentin ni pominjao, ne znam za njega. Znam da je Sveti Trifun praznik vinove loze, da se ide u vinograde, da i u drugom kontekstu isto znači da je za mlade, praznik ljubavi…“, navodi jedna sredovečna Mitrovčanka i dodaje da nema ništa protiv što mladi obeležavaju Dan ljubavi.

„To treba da se iskazuje tokom cele godine, ne samo partneri. Nemam ništa protiv da se to obeleži kao današnji dan“, kazala je.

Ipak, ima i onih mlađih koji se drže tradicije. Jedan tridesetogodišnji Mitrovčanin je još od juče počeo da slavi Svetog Trifuna, a kako kaže, nastaviće i večeras.

„Juče sam organizovao mali ručak za sebe i devojku, a večeras planiram sa društvom da obeležim Svetog Trifuna u jednom lokalnom restoranu, na pravi način, uz vino“.

Tvrdi da ne slavi Dan zaljubljenih.

„Mislim da je to nešto što je nametnuto od strane Zapada, to je katolički praznik i to nije nešto što ja podržavam“, kazao je.

Ipak, devojku je obradovao simboličnim poklonom, ali kako kaže, zbog toga što ga je ona očekivala.

Izvor i foto: KoSSev i Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još