• Početna>
  • Vesti>

Opštini Gračanica predati ključevi Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu

Više od decenije od usvajanja odluke u SO, Opština Gračanica je danas konačno preuzela ključeve novoizgrađenog Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu. U zgradu od preko 8.000 m2 useliće se učenici tri srednje škole sa centralnog Kosova. Kada – još se tačno ne zna.

Umesto učenika na otvaranje dugo čekanog Srednjoškolskog centra došli su predstavnici institucija, kako lokalnih, tako i međunarodnih – onih koji su finansirali izgradnju.

Kancelarija Evropske unije u Prištini je u projekat izgradnje uložila više od 2,7 miliona evra, a za inventar i drugi školski materijal se pobrinula kosovska Opština Gračanica kod koje su sada i ključevi centra. Gradnja je započeta jula 2017.godine, a prema rečima, šefa Kancelarije EU Tomaša Sunjoga na otvaranje školske zgrade je uticala pandemija kovid-19.

“Sektor obrazovanja će nastaviti da bude prioritetna oblast i u novom IPA III programu u skladu sa politikama EU. Smatramo da svi ljudi Kosova imaju pravo na visokokvalitetno obrazovanje i na celoživotno učenje. Uveren sam da će nastavnici i ostalo osoblje da iskoriste ovo na najbolji način i da obezbede da to bude održavano na najbolji način. Ovom prilikom želim najbolji uspeh đacima škole i nadam se da smo u stanju da se uskoro uselimo“, kazao je Sunjog.

Za predsednicu Opštine Gračanica Ljiljanu Šubarić dugoočekivana izgradnja Srednjoškolskog centra je od istorijskog značaja jer se, kako navodi, polako ostavaruju snovi generacija.

“Ova investicija je od suštinskog značaja za obrazovanje a kao što znamo, obrazovanje osnova razvijenog društva i temelj za budućnost. Naš obrazovni sistem, naši vredni prosvetni radnici godinama svedoče činjenici koliko je obrazovanje važno. Ono je na ovim prostorima bilo i biće jedan od stubova našeg opstanka ali je uverana sam u to i jedan od stubova našeg napretka i razvoja. Takođe želim da uputim čestitke učenicima i svim prosvetnim radnicima koji će koristiti ovaj obrazovni centar”, rekla je Šubarićeva.

Useljenje posle konsultacija sa Školskom upravom?

A na ostvarenje sna više od dvadeset godina čekaju uprave prištinske Gimnazije, Ekonomsko-trigovinske i Medicinske škole. I još se tačno ne zna kada će se u novu školsku zgradu useliti učenici tri pomenute obrazovne ustanove koje su svoje matične objekte bile primorane da napuste još 1999. godine. Direktori škola koje nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva obrazovanja Republike Srbije potvrdili su da čekaju odobrenje načelnika Školske uprave za useljenje. Oni su, inače, godinama unazad spremni.

„Nemamo informaciju kada će zvanično učenici biti u školi. Mi se nadamo što pre, Opština Gračanica danas je preuzela zgradu Srednjoškolskog centra, očekujemo da u skorije vreme ovde pređemo i krenemo sa radom u normalnim uslovima. Ne koči ništa konkretno, ono na šta mi treba da obratimo pažnju jesu rasporedi učenika, da se to svede u jedan raspored i da svi pređemo ovde. Zvanično, da dobijemo odobrenje od Školske uprave, imamo usmeno odobrenje, ali se čeka zvanično pismeno. Možda početkom marta pređemo ovde“, kazao je Miodrag Živić direktor Medicinske škole koja će u ovu zgradu useliti 267 učenika odeljenja koja trenutno koriste prostorije osnovnih škola u Gračanici, Donjoj Gušterici i Lepini. Odeljenje koje se nalazi u Plemetini će nastaviti da koristi objekat tamošnje OŠ Sveti Sava.

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić kaže da na preseljenje ove srednjoškolske ustanove u novu zgradu utiču “tehničke stvari”.

„Od 2000. godine Ekonomsko-trgovinska škola je smeštena u Osnovnoj školi `Miladin Mitić`, snašli smo se što se tiče prostora, ali je bilo nemoguće ispoštovati sve ono što je planom i programom bilo predviđeno upravo zbog nedostatka prostora. Sada smo dobili odgovarajući prostor i naravno da smo dobili mogućnost da im pružimo kvalitetnije znanje primenom savremenih tehničkih sredstava. Mi smo dobili dva informatička kabineta, i učinoce koje se mogu pretvoriti u kabinete budući da se radi o stručnoj školi i da su nam potrebne pre svega, primena savremene tehnologije“, kazala je Mitićeva. Ova škola inače trenutno broji 192 učenika. Odeljenje koje se nalazi u Plemetini će ostati tamo, potvrdila je Mitićeva.

Prištinska Gimnazija je od ratnih sukoba „privremeno smeštena“ u Lapljem Selu. Poslednjih godina je koristila pomoćni objekat OŠ „Miladin Mitić“. Trenutno ima osam odeljenja sa 146 učenika.

„Kao što sami možete da se uverite ovo je nešto što smo očekivali duži niz godina i konačno se danas taj san ostvario. Uslovi koje smo do sada imali u odnosu na ovo ne mogu da se uporede. Ovde je sve najmodernije i nadam se da će to kod učenika podstaknuti želju za većim radom i da postižu što bolje rezultate. Konačno i mi možemo da se pohvalimo da imamo naš objekat, mislim na srednje škole, Gimnaziju, Ekonomsko-trgovinsku i Medicinsku“, kazao je Denić.

Na pitanje da li su obezbeđeni svi uslovi i kako će se grejati učionice, Denić kaže: „Kažu da je obezbeđena jedna količina ogreva, ova zgrada se greje na pelet i nadam se da posle raspusta možemo da planiramo da se ovde uselimo i nastavimo sa radom“, ističe direktor Gimnazije.

Od izmeštanja iz Prištine, ove tri škole za nastavu koriste prostorije OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, “Miladin Mitić” u Lapljem Selu, “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici, “Vuk Karadžić” u Lepini i “Sveti Sava” u Plemetini. Prelaskom u novi objekat i pomenute osnovne škole će imati više prostora i mogućnosti za rad bez smena.

„Ono što je važno, ne samo za ove tri srednje škole koje će koristiti centar, preseljenjem mi ćemo rasteretiti i osnovne škole koje su 22 godine bile dobar domaćin ali su zbog toga imale i izazove i poteškoće. Ovim centrom mi rešavamo i to pitanje“, kazala je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Pored učionica, Srednjoškolski centar sadrži i nekoliko laboratorija, kabinete za stručnu nastavu, sportsku salu, kao i prostor za sport na otvorenom koji se prostire na površini od 7.900 m2.

Izvor i foto: Kim


Comments

Pročitaj još