• Početna>
  • Vesti>

Milan Kovačević: Tu sam rođen i neću da napuštam svoje ognjište

Milan Kovačević, mladić iz sela Banje kod Srbice,  fizički je napadnut od strane lokalnog Albanca, kada je krenuo u obližnje naselje Rudnik u kupovinu. Osumnjičeni  ga je prvo verbalno, a potom i fizički napao, udarivši ga u predelu glave.  Ovo nije prvi put da se Milan Kovačević nalazi na meti lokalnih Albanaca, koji ga duži period uznemiravaju, zbog čega je i ovaj slučaj prijavio policiji. Od incidenata, u ovom selu, u kojem  živi oko 200 stanovnika, najčešće su krađe.

Kovačeviću je nedavno zapaljena koliba, nelegalno mu seku šumu a često je meta i verbalnih provokacija.

Kako Kovačević kaže, pritisak je veliki, bespravno seku šumu a pre nekoliko dana kada je otišao u planinu od svoje kolibe zatekao je samo pepeo.

“Pitao sam komšije koje su uvek tu sa mnom, rekli su mi da sumnjaju da je taj što me juče udario, 100 posto da je on. Pitao sam ga što mi je sekao drva a on me samo udario pesnicom. Ja sam se povukao”, rekao je Kovačević i dodao da ga je i vlasnik radnje zaštitio kao i da nakon napada odmah otišao u stanicu policije.

Iako je sve incidente prijavljivao policiji ne veruje da će svi počinioci biti otkriveni i adekvatno sankcionisani.

I pored učestalih pritisaka kojima je izložen kao i teških životnih uslova ipak se ne da.

“Držim se, mogu samo puškom da me ubiju. Tu sam rođen i neću da napuštam svoje ognjište”, odlučan je Kovačević.

Brat mu je tu a otac je ubijen 1999. godine

Milan Kovačević živi od poljoprivrede i prodaje mleka. Uslovi su teški a prihodi nedovoljni za normalan život, uglavnom za preživljavanje.

“Imam sedam grla krava, od toga živim. Prodajem mleko, radim poljoprivredu. Preko leta sam sa njima u planini sam, teško je ali moramo. Gde smo – tu smo”, rekao je Kovačević.

Kovačeviću je do sada pomagala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kako po pitanju nabavke stoke, tako i poljoprivredne mehanizacije

I nakon poslednjeg incidenta pozvali su ga da mu pruže podršku. Ovom vrednom mladiću mnogo bi značilo stalno zaposlenje što bi mu ulilo dodatnu sigurnost za nastavak života ovde.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još