Zaplena opreme za rudarenje i u Glogovcu

Zaplenom u Glogovcu, Kosovska policija nastavila je akciju suzbijanja ilegalnog rudarenja kriptovaluta.

Kako piše Kosova Press, u vozilu, koje je na teritoriji ove opštine zaustavila policija, a koje je imalo lokalne registarske oznake, pronađeno je i zaplenjeno 116 grafičkih kartica, 17 procesorskih ploča, 50 električnih osigurača, 21 USB i 2 korišćena procesora.

Nakon Prištine, Vučitrna i Leška, ovo je četvrta akcija policije sprovedena u cilju suzbijanja proizvodnje kriptovaluta u poslednja 24h.

Najviše opreme je zaplenjeno u selu Trebiće kod Leška, čak 272 uređaja, a tom prilikom je jedno lice privedeno. U Prištini je zaplenjeno 39, a u Vučitrnu šest uređaja i 42 kartice za proizvodnju kriptovaluta dodatno.

Podsetimo, početkom januara, kosovska vlada je zabranila rudarenje kriptovaluta zbog izuzetno loše energetske situacije koja je bila povod i za uvođenje restrikcija električne energije na Kosovu.

Kosovska ministarka finansija Artane Rizvanoli saopštila je javnosti ovu odluku kosovske vlade 4. januara.

„Tehnički komitet, koji je osnovan krajem prošle godine, održao je dva sastanka kako bi se identifikovali problemi i došlo do rješenja kada su u pitanju negativni efekti globalne energetske krize. Na osnovu preporuka, donijela sam odluku kojom je zabranjena proizvodnja kriptovaluta na cijeloj teritoriji Kosova“, rekla je Rizvanoli, a preneli su prištinski mediji.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto:  Pixabay.com, ilustracija

Comments

Pročitaj još