• Početna>
  • Vesti>

Mitrovčani spremno dočekuju najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se slavi 3 dana. Božič je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Ovaj praznik ima karakteristične simbole, simbolizuje dan rođenja Isusa Hrista, slogu i radost u kući.

Česnica, pogača u kojoj se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić, na onoliko delova koliko ima ukućana. Pod kuće se po tradiciji posipa slamom, upravo da bi se dočarao skromni ambijent pećine u VItlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Naši sugrađani uz tradicionalne običaje kod Srba užurbano vrše pripreme za obeležavanje Badnjeg dana i Božića. Iskoristili smo priliku da ih pitamo kako su snabdeveni maloprodajni objekti i kakve su cene.

“Kao i obično, za Badnji dan spremamo posnu trpezu, sprema se posna sarma, pita sa kupusom, riba i prebranac. Za Božić spremamo pečeno prase, salate, kolače, torte i sve što treba. Cene su skočile i sve je skupo. Ja živim na selu, tako da kod kuće imam skoro svega a mislim da je ovima u gradu malo teže, jer mislim da treba i do 300 evra da se spremi ovakva praznična trpeza” rekla je sugrađanka Mila Jovanović.

“Spremamo sve ono uobičajeno što se sprema i to je to. Badnji dan je posan, a sutradan dobar ručak, uz pečenje i slatkiše. Za Božić spremam ćureći podvarak, sarme, pečenje, krompir, rusku salatu i naravno tortu. Cene su katastrofa. Samo za Badnji dan sam dala 3.550 dinara, a to nisu sve namirnice. Treba kupiti još voća, kajsija, pistaća i drugih namirnica” kazala je Verica Delibašić.

“Kao i uvek, Badnji dan je posan tako da spremamo razne vrste voća, ribu, pasulj. Uveče se okupimo i  iznesemo pitu sa kupusom i voće, a preko dana se jede pasulj sa ribom, tradicionalno. Božič proslavljamo svečano, tu mora biti torta, dobar ručak i jagnjeće pečenje. Sarmu obično pravim za Novu godinu, ali tu isto može da se doda neko jelo ili piće i porodica se okupi da bude zajedno. Cene zaista jesu velike, ali za taj dan moramo da spremimo, kako i koliko možemo. Sin obično kupi sve a ja uvek dodam nešto, ali izdatak je dosta velik. Taj dan mora da se proslavi, jer je rođenje Hrista i to je naš najradosniji praznik i uvek ga radosni dočekujemo” smatra Ljiljana Vukomanović.

“Spremamo posna jela, pasulj prebranac, ribu, pitu sa kupusom. Za Božić spremamo meso, pečenje, sarmu, razne salate. Slabo idem u kupovinu ali sam primetila da je dosta namirnica poskupelo, pogotovo sad pred praznike” rekla je Ljubinka Milenković.

Pored spremanja posne i mrsne trpeze, građani Kosovske Mitrovice će najradosniji hrišćaniski praznik provesti i u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, gde će biti služena Božićna liturgija.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još