• Početna>
  • Vesti>

Kosovska skupština uvela vanredno energetsko stanje, uvođenje restrikcija legalizovano

U višednevnom pokušaju da uvedu vanredno stanje u energetskom sektoru, Vlada Kosova odnosno Skupština konačno je danas uspela u tome. Sa 57 glasova za, 17 uzdržanih i nijednim protiv – odluka je usvojena.

Kako javljaju elektronski mediji u Prištini, ovim je uvođenje restrikcija legalizovano.

„Hitne mere važiće najduže 60 dana, a uključuju uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza energetskim preduzećima“, javila je Koha.

Skupština može da ih produži i za drugi period od 30 dana.

„Odlukom je predviđeno formiranje Hitne tehničke komisije radi utvrđivanja i dostavljanja preporuka ministru privrede. Ova Komisija ima zadatak da preporuči sprovođenje mera za rešavanje negativnih efekata ekonomske krize. Nakon preporuka, Ministarstvo bi trebalo da objavi obavezne restriktivne mere“, prenose mediji.

Kosovo se trenutno suočava sa energetskom krizom, koju je već više funkcionera predstavilo kao „najveću sa kojom se Kosovo suočilo još od kraja rata“.

O energetskoj krizi na Kosovu je juče pisao i Rojters. Kako su iz ENTSO-e upozorili za ovu agenciju, Kosovo bi povišenom potražnjom energije, moglo da ugrozi snabdevanje širom Evrope.

Pre tačno godinu dana Kosovo je izdvajanjem iz mreže EMS-a i formiranjem posebnog enegetskog bloka sa Albanijom (AK), postalo energetski nezavisno, toj odluci prethodio je takođe i problem poreskih obveznika Evrope u višegodišnjem kašnjenju digitalnih časovnika širom kontinenta upravo zbog odstupanja na mreži sa Kosova.

Već godinama u centru problema postavlja se i povećana potrošnja u četiri opštine na Severu Kosova sa jedne strane, a sa druge to što je potrošači ne plaćaju.

Ovaj utrošak trenutno pokriva KOSTT, uz odluku Skupštine Kosova od maja ove godine.

Iako kosovske vlasti tvrde da se od 2017. godine utrošak sve vreme pokriva iz kosovskog budžeta, srpski izvori kažu da je trošak utrošene struje na severu sve do decembra prošle godine išao zapravo na teret EPS-a.

Izvor i foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još