• Početna>
  • Vesti>

Preminulo još 26 obolelih, nova 1.193 slučaja infekcije

Foto: Pixabay

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 1.193 novozaražena koronavirusom od 14.656 testiranih, a 26 osoba je umrlo, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalazi 2.149 zaraženih, od kojih je 100 na respiratoru.

Od izbijanja pandemije u Srbiji je registrovano 1.288.395 slučajeva zaraze, a umrle su 12.544 osobe, što je stopa smrtnosti od 0,97 odsto.

Danas je tačno godinu dana otkakao je u Srbiji data prva doza vakcine protiv kovida.

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović kaže da je do sada dato više od osam miliona doza vakcine, a da je buster primilo više od 1.600.000 ljudi. Jovanovićeva je podvukla da je izvesno da buster doza štiti od teških formi bolesti.

Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Jelena Mitrašinović kaže da je do sada prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija, od čega su šest teški oblici tromboze.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, kaže za RTS da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

“Ljudi koji završe u kovid bolnicama ne traže kiseonik. Čak do 90 odsto primljenih nema potrebe za kiseonikom”, navodi Šekler.

Sa druge strane, naglašava da je zato i dalje potrebno vakcinisati se i sprovoditi epidemiološke mere dodajući da ne možemo dozvoliti sebi proslavu kao da ničega nije bilo.

Nemački Institut “Robert Koh” saopštio je da Srbija od sutra više neće biti na listi epidemiološko visokorizičnih zemalja.

Skidanje sa liste visokorizičnih zemalja za građane Srbije znači da je moguće ući u Nemačku bez karantina, uz negativan pi-si-ar test, sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu 19.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još