• Početna>
  • Vesti>

Na Kosovu složni: ’’Otvoreni Balkan’’ nije za nas

Iako je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio da podržava “Otvoreni Balkan” jer je, po njegovom mišljenju, koristan za region i EU, šefovi poslaničkih grupa političkih partija kosovskih Albanaca su protiv učešća Kosova u ovoj inicijativi, uglavnom zato što Srbija ne priznaje Kosovo.

Vršiteljka dužnosti šefice poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari-Ljilja je inicijativu “Otvoreni Balkan”, koja je nedavno dobila saglasnost Evropske unije, nazvala “preprekom procesima kroz koje Kosovo prolazi”, uključujući tu i dijalog sa Srbijom. Prema njenim navodima, Kosovu je potrebna inicijativa u kojoj se tretira kao ravnopravno.

“Ne postoji ne postoji nikakva korist za Kosovo za učešće u “Otvorenom Balkanu”, zaključila je ona.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Abeljard Tahiri je ponovio da Kosovo treba “da bude u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, a ne sa drugim agendama koje nisu vezane za Evropsku uniju”.

“Moramo da i dalje budemo rezervisani prema ovoj inicijativi, mislimo da postoje neka pitanja koja treba da se reše između dve zemlje, između Republike Kosovo i Srbije. Pre svega, mislimo da su inicijative za Zapadni Balkan, koje proističu iz Berlinskog procesa, veoma važne”, rekao je on.

Ni njegov prezimenjak i šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri, uprkos podršci koju je Evropska unija dala inicijativi “Otvoreni Balkan”, nije promenilo svoj prethodni stav.

Prema Tahirijevim rečima, “Kosovu su potrebni prijatelji, a ne advokat” i zbog toga neće postati deo ove inicijative.

“Kosovo neće postati deo ’Otvorenog Balkana‘, kada ga Srbija ne priznaje. Svaki drugi pokušaj je pogrešan. Naše inicijative treba da idu u ovom pravcu: doslednost naših zahteva za članstvom u NATO, doslednost i precizna strategija u vezi sa evropskim integracijama i priznanjem od strane EU petorke (koja nije priznala Kosovo). Svaka druga inicijativa je dobra prilika za fotografisanje, ali nema pozitivnog uticaja na Kosovo… Ne trebaju nam advokati, trebaju nam prijatelji”, rekao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su juče u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju “Otvoreni Balkan”.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” i pozvao njene članice da je ostave otvorenom, a preostale partnere sa Zapadnog Balkana da joj se priključe. U obraćanju učesnicima samita inicijative koja obuhvata Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, a održan je u Tirani, rekao je da je svaka regionalna saradnja zasnovana na pravilima i vrednostima EU “ne samo da dobrodošla, već je i korisna i za region i za EU”.

Izvor Kosova Press, Kim

Comments

Pročitaj još