Radićemo na sprovođenu Vašingtonskog sporazuma

Američka ambasada u Prištini saopštila je da će sa Srbijom i Kosovom raditi na sprovođenju obaveza koje su preuzete potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući, prenela je Gazeta ekspres odgovor Ambasade na pitanje o izjavi kosovske predsednice Vjose Osmani o Vašingtonskom sporazumu, prenosi Tanjug.

Osmani je, naime, govorila o tački Vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na jednogodišnji moratorijum na lobiranja za članstva u međunarodnim organizacijama, odnosno za povlačenje priznanja.

Ona je ranije izjavila da su prihvatanjem te tačke „oštećeni strateški interesi i narušen ustavni poredak Kosova”.

Ambasada je navela i da su „SAD spremne da podrže rad na pravno obavezujućem i sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije, a koji bi bio usredsređen na međusobno priznanje, što bi postavilo osnov za saradnju i stabilnu budućnost”.

„Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i pozivamo strane da se vrate ovom procesu zbog hitne potrebe da zajedno razmotre tehnička i politička pitanja. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona radi pune normalizacije odnosa”, naveo je portparol ambasade SAD u Prištini.

Izvor Politika

Comments

Pročitaj još