• Početna>
  • Vesti>

Promocija antologije „Miloš Ćirkov čuva kućni prag“: Ličnost koja nam osvetljava puteve i vidike

U organizaciji Studenstkog centar Priština – Kosovska Mitrovica, sinoć je promovisana antologija pesama „Miloš Ćirkov čuva kućni prag“, autora Goluba Jašovića i Slavice Jovanović.

O ideji i nastanku ove knjige govorili su prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić, prof. dr Golub Jašović i novinar Zoran Vlašković.

O značaju postojanja takve ličnosti, o njegovoj hrabronosti i želji za očuvanjem nasledjenog od predaka, govorio je istaknuti pesnik i književni stavaralac iz Gračanice Ratko Popovič, koji je u ovoj antologiji, svojom dramskom poemom najzastupljeniji, pored brojnih pesnika iz bliskog okruženja i regiona.

“Miloš je ličnost koja nam osvetljava puteve i vidike. Miloš je sigurno sledbenik Miloša Obilića, ali reći ću, ta dva junaka su u ovom času podjednako slavna i značajna za srpski rod. Miloš Obilić kao mit, legenda i kao stvarnost srpskom rodu je bio potreban kroz vekove da bi sebe hrabrio i vaznosio dok je veka i sveta, a Miloš Ćirković, sledeći taj njegov put i junaštvo, je imao sebe, ideju ili ideal, gde je za rod časno dati glavu i večno otići u slavu” rekao je Popović i dodao:

“Miloš jeste bio taj koji je branio svoju zemlju, pričesnu zemlju, branio je nebo, svoj prag, šumu koju je čuvao. On je taj koji je čuvao jedan Hram odnosno jedan Hrast koji je imao preko sedam vekova u okolini Kline, što i jeste bila naša crkva i ako je to drvo”.

U tom Hrastu ili svima koje je čuvao, u jednom od godova je svakako upisano i njegovo ime kaže Ratko Popović.     

U programskom delu večeri učestvovali su i narodni guslar Stanko Adžić i pesnici zastupljeni u ovoj knjizi.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još